Meskalin.cz/Fórum/Jaký substrát je nejlepší pro pěstování sukulentů doma?

Jaký substrát je nejlepší pro pěstování sukulentů doma?

Zdravím všechny milovníky sukulentů! Mám doma několik kousků, které jsem si pořídil, a chtěl bych se vás zeptat, jaký substrát je podle vás nejlepší pro jejich pěstování. Slyšel jsem, že sukulenty potřebují dobré odvodnění, aby jim kořeny nezahnívaly, ale nejsem si jistý, jakou směs použít. Mám doma nějakou klasickou zeminu a pár věcí jako perlit a písek, ale nevím, jestli je to dostatečné. Jaké máte zkušenosti? Měli jste někdy problém s tím, že vám sukulent uhynul kvůli nevhodnému substrátu? Co byste doporučili? Je lepší koupit přímo substrát určený pro kaktusy a sukulenty nebo si namíchat vlastní směs? Taky by mě zajímalo, jestli jsou nějaké specifické poměry mezi těmi složkami, které byste mi poradili. A co se týče péče o sukulenty, ovlivňuje substrát nějakým způsobem jejich růst nebo barvu? Děkuji za jakékoli tipy a rady!

134 slov
1.3 minut čtení
22. 11. 2024
Olga Koubová

Substrát pro sukulenty by měl být hodně propustný, to je fakt. Já osobně míchám klasickou zeminu s perlitem a hrubým pískem. Takže třeba 2 díly zeminy, 1 díl perlitu a 1 díl písku. To by mělo zajistit dobrou drenáž a kořeny ti nebudou hnít. Koupit hotový substrát pro kaktusy je taky fajn, ale mně víc vyhovuje si to namíchat podle svýho. Co se týče růstu a barvy, jo, substrát to fakt ovlivňuje, pokud máš moc těžkou zem, tak ti sukulenty budou slabší a můžou ztrácet barvu. Taky se nesmí zapomínat na to zalévání, radši méně než víc! Držím palce!

99 slov
1 minut čtení
23. 2. 2024
Jan Suchý

Nejlepší je určitě použít substrát s dobrým odvodněním, což je pro sukulenty klíčový faktor. Můžeš si namíchat vlastní směs, třeba tak 2 díly klasické zeminy, 1 díl perlitu a 1 díl hrubého písku. Ta směs by měla být dost vzdušná a kořeny by měly mít dost prostoru na dýchání. Pokud se ti nechce míchat, koupit substrát určený přímo pro sukulenty nebo kaktusy je taky dobrá volba. Osobně jsem měl zkušenost, kdy mi sukulent uhynul kvůli těžké zemině, takže se vyplatí to nepodceňovat. Co se týče růstu a barvy, substrát fakt může ovlivnit vzhled rostlin, když mají dobrou půdu, tak i barva bývá živější. Takže radím experimentovat a najít to, co funguje nejlíp pro tebe.

114 slov
1.1 minut čtení
21. 5. 2024
Vladimíra Přibylová
Meskalin.cz/Články/Exotické byliny
Jak úspěšně pěstovat vzácné exotické byliny v interiéru: Praktický průvodce pro začátečníkyNaučte se, jak úspěšně pěstovat vzácné exotické byliny v interiéru a zajistit jim ideální podmínky pro růst. Tento průvodce vám přináší praktické tipy...
1000 slov
10 minut čtení
7. 10. 2020
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky