Meskalin.cz/Fórum/Jak kombinovat kaktusy s jinými rostlinami?

Jak kombinovat kaktusy s jinými rostlinami?

Mám takový dotaz ohledně pěstování kaktusů a sukulentů. Zajímalo by mě, jak vlastně správně kombinovat kaktusy s jinými rostlinami. Myslím si, že by to mohlo vypadat skvěle, když bych mohl mít na jedné polici nejen kaktusy, ale i nějaké další rostliny, které by doplnily jejich vzhled. Ale nevím, jestli je to dobrý nápad. Jaké rostliny se k nim hodí? Mám strach, že některé by mohly mít jiné požadavky na světlo nebo zálivku, a já nechci, aby mi kaktusy trpěly. Třeba nějaké barevné květiny nebo jiné sukulenty? Máte nějaké tipy na konkrétní druhy, které by si rozuměly s kaktusy? A co substrát? Měl bych použít speciální směs pro sukulentní rostliny, nebo to není potřeba? A co třeba umístění – je lepší mít je pohromadě nebo je rozdělit do různých květináčů? Jaké máte zkušenosti s různými kombinacemi? Děkuju za rady!

138 slov
1.4 minut čtení
24. 2. 2024
Václav Průcha

Kombinování kaktusů se sukulenty a jinými rostlinami může být fajn, ale je fakt důležitý mít na paměti jejich potřeby. Kaktusy a většina sukulentů milují slunce a potřebují hodně světla, takže se snaž vybrat rostliny, co mají podobné nároky. Třeba nějaké menší sukulenty jako jsou echeverie nebo sedum se hodí skvěle. Můžeš přidat i barevné květiny, ale dej pozor na to, aby měly podobné požadavky na zálivku. Zásadní je substrát – ideální je použít směs pro sukulenty, aby se zajistila dobrá drenáž. Co se týče umístění, můžeš to zkusit v jednom květináči, ale je lepší pěstovat je odděleně, zvlášť pokud máš kaktusy s různými nároky, abys neudělal chybu při zalévání. Z vlastní zkušenosti vím, že kombinace kaktusů a sukulentů může vypadat fakt dobře, když to uděláš správně.

126 slov
1.3 minut čtení
24. 10. 2024
Ladislav Říha

Kombinování kaktusů se sukulenty a dalšími rostlinami může být fajn, ale je fakt dobrý si dávat pozor na jejich potřeby. Většina kaktusů a sukulentů potřebuje hodně světla a málo vody, takže ideální jsou jiný sukulenty, co mají podobný režim. Například Aloe Vera nebo Echeveria vypadají hezky vedle kaktusů a zvládnou stejnou péči.

Co se substrátu týče, určitě doporučuju použít mix pro sukulenty nebo kaktusy. Ten je propustný a zabraňuje hnilobě kořenů.

Umístění je většinou lepší mít je pohromadě v jednom květináči, ale pokud chceš mít různé rostliny, dávej si pozor na to, aby měly stejný požadavek na zálivku. Některé barevné květiny jako třeba některé typy portulaky by taky mohly fungovat, ale sleduj, jak reagujou na světlo.

Jinak já mám zkušenost, že to chce trošku experimentovat a sledovat, co jak roste. Takže klidně zkombinuj pár druhů a uvidíš, co se osvědčí.

139 slov
1.4 minut čtení
26. 9. 2023
Kristýna Němcová
Meskalin.cz/Články/Dekorativní misky a stojany
Kreativní uspořádání kaktusů v interiéru: Tipy a inspiraceObjevte, jak efektivně uspořádat kaktusy a sukulenty v interiéru, aby váš domov získal jedinečný estetický nádech.
1000 slov
10 minut čtení
3. 1. 2022
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky