Meskalin.cz/Fórum/Vertikální zahrady s kaktusy – jak na to?

Vertikální zahrady s kaktusy – jak na to?

Zajímalo by mě, co si myslíte o vertikálních zahradách, které jsou osázené kaktusy. Myslím, že je to dost zajímavý způsob, jak využít prostor, zejména v menších bytech nebo na terasách, kde je třeba šetřit místem. Kaktusy mají tu výhodu, že jsou poměrně nenáročné na péči a většinou vydrží i trochu zapomnění, takže by se mohly hodit do takového systému. Ale jak se vlastně taková vertikální zahrada dělá? Jaký materiál je nejlepší použít na konstrukci a co říkáte na různé metody zavlažování? Mám obavy, že pokud to neudělám správně, kaktusy mi uschnou nebo naopak zhnijí. Dále bych chtěla vědět, jestli máte nějaké tipy na kombinaci různých druhů kaktusů tak, aby to vypadalo hezky a zároveň byly rostliny kompatibilní. Znáte nějaké konkrétní druhy kaktusů, které se hodí do vertikálních zahrad? A co třeba osvětlení? Jak důležité je mít dostatečné osvětlení pro kaktusy umístěné ve vertikální zahradě? Plánuju začít s tímto projektem a uvítala bych jakékoli rady nebo doporučení od těch, kteří už mají zkušenosti. Díky moc!

164 slov
1.6 minut čtení
26. 8. 2022
František Blažek

Vertikální zahrady s kaktusy jsou fakt super nápad! Kaktusy jsou skvělý, protože nepotřebují moc vody a péče. Když děláš konstrukci, tak doporučuju použít dřevěný nebo plastový rám, co má dobrou ventilaci. Na substrát ti poslouží směs pro sukulenty, aby to dobře odtékalo. Co se týče zavlažování, můžeš zkusit kapkovou závlahu, to je ideální pro kaktusy, nebo je prostě občas lehce zalít. Určitě dej pozor na to, aby nebyly v jedné nádobě druhy kaktusů, co mají různý požadavky na vodu a světlo. Mezi dobré kandidáty patří třeba Echinopsis, Mammillaria nebo Rhipsalis, ty vypadají fakt dobře i v kombinaci. Osvětlení je důležitý, tak jim dej co nejvíc světla – ideálně na slunný místo nebo pod grow light. Hlavně se neboj experimentovat!

119 slov
1.2 minut čtení
19. 12. 2024
Milan Sýkora

Tak vertikální zahrady s kaktusy, to je fakt super nápad! Kaktusy jsou ideální, protože jsou odolný a nepotřebují moc vody. Na konstrukci bys mohla zkusit dřevěné palety, jsou levný a dají se hezky upravit. Jestli jde o zavlažování, tak bych doporučil kapkovou závlahu nebo třeba nějaký automatický systém, co ti to usnadní. Je dobrý dávat pozor, aby to nebylo moc mokrý, jinak kaktusy začnou hnít. Co se týče kombinací, tak já mám rád mix různých tvarů a velikostí – třeba nějaký nižší kaktus jako Echinopsis s něčím vysokým jako Cereus. Osvětlení je taky klíčový, kaktusy potřebují dostatek slunce, takže pokud to máš v bytě bez oken na jih, zvaž umělý zdroj světla. Každopádně klidně experimentuj s různýma druhama, na netu najdeš spoustu inspirace. Držím palce s projektem!

127 slov
1.3 minut čtení
5. 11. 2024
Jiří Kříček
Meskalin.cz/Články/Dekorativní misky a stojany
Kreativní uspořádání kaktusů v interiéru: Tipy a inspiraceObjevte, jak efektivně uspořádat kaktusy a sukulenty v interiéru, aby váš domov získal jedinečný estetický nádech.
1000 slov
10 minut čtení
3. 1. 2022
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky