Meskalin.cz/Fórum/Jak moc LED světlo pomáhá kaktusům růst?

Jak moc LED světlo pomáhá kaktusům růst?

Chtěl bych se zeptat, jaký vliv má LED světlo na růst kaktusů. Vím, že kaktusy jsou obvykle zvyklé na přirozené sluneční světlo, ale slyšel jsem, že LED osvětlení může být pro ně také prospěšné. Zajímá mě, jestli je to opravdu efektivní způsob, jak podpořit jejich růst a zdraví. Jaké odstíny světla jsou pro kaktusy nejvhodnější? Je lepší používat bílé nebo barevné LED světla? A co intenzita – jak silné osvětlení by měly dostávat? Kdy je nejlepší čas na osvětlení, aby se maximálně podpořil jejich vývoj? Taky by mě zajímalo, jestli existují nějaké rozdíly v reakcích různých druhů kaktusů na LED světlo. Mám doma několik různých typů a přemýšlím, jestli je pro všechny stejné osvětlení nebo by se mělo něco upravit. Zkrátka, jak moc tady to LED světlo pomáhá a jaké jsou nejlepší praktiky pro pěstování kaktusů při umělém osvětlení? Rád bych slyšel názory od těch, co už mají s LED osvětlením zkušenosti.

152 slov
1.5 minut čtení
3. 1. 2025
Miroslava Janková

LED světlo může kaktusům hodně pomoct, pokud nemají dost sluníčka. Kaktusy potřebují světlo, jinak začnou slábnout a ztrácet barvu. Nejlepší je používat bílé LEDky, protože ty dodávají široké spektrum, které kaktusy potřebují. Můžeš zkusit i červené a modré, ale bílá je taková univerzální. Intenzita by měla být tak, aby jsi to cítil jako silné světlo, ale ne zas přehnaně, aby se nespálily. Tak 12-14 hodin světla denně je fajn, ideálně si to časovačem nastavit. Pokud máš různé druhy kaktusů, některé z nich potřebují víc slunce než jiné, takže sleduj, jak reagují. Je dobrý je pozorovat a případně upravit vzdálenost od zdroje světla nebo čas osvětlení. Hlavně to chce trpělivost a sledovat, co funguje u tebe doma.

116 slov
1.2 minut čtení
8. 1. 2025
Barbora Hájková

LED světlo může být pro kaktusy fakt užitečný, pokud nemáš dostatek přirozeného slunečního světla. Kaktusy potřebují hodně světla, takže LEDky můžou pomoct, zvlášť ty s plným spektrálním pokrytím. Bílé LED světlo je fajn, ale některé kaktusy reagují na červené a modré spektrum ještě líp. Co se týče intenzity, tak bys měl mít světlo tak 20-30 cm nad rostlinami a klidně je osvětlovat 12-16 hodin denně. Určitě sleduj, jak různé druhy reagují, protože některé kaktusy mají rády víc světla než jiné. Takže když vidíš, že se nějaký kaktus nezdravě vyvíjí, můžeš zkusit změnit nastavení osvětlení. Hlavně je důležité nezapomínat na vzdušnou vlhkost a zálivku, aby se to neseklo. Takže jo, LED světlo může fakt pomoct, ale chce to trošku experimentovat.

119 slov
1.2 minut čtení
19. 1. 2025
Radka Zichová
Meskalin.cz/Články/Trendy v pěstování
Využití LED osvětlení pro podporu růstu exotických rostlinProzkoumání trendů v oblasti LED osvětlení a jeho dopadu na růst a vzhled exotických rostlin. Jak správně využít LED technologie pro optimální rozvoj ...
1000 slov
10 minut čtení
26. 10. 2024
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky