Meskalin.cz/Fórum/Jak dlouho bych měl svítit na rostliny LED světlem?

Jak dlouho bych měl svítit na rostliny LED světlem?

Čauky lidi, mám dotaz ohledně pěstování mých rostlinek, konkrétně těch, co mají rády světlo. Koupil jsem si LED světlo, protože jsem slyšel, že je to super pro růst kaktusů a sukulentů, ale teď nevím, jak dlouho je vlastně mám osvětlovat. Četl jsem, že některé rostliny potřebují víc světla a jiné méně, ale jak to poznat? Měly by být pod tím světlem třeba celý den nebo stačí jen pár hodin? A co když je venku slunečno, mám je pak ještě osvětlovat uměle? Jaký je třeba rozdíl v době svícení mezi různými druhy rostlin? Co se týče intenzity toho LED světla, ovlivňuje to nějak dobu svícení? A co třeba noční cyklus? Měli bychom jim dát nějaký odpočinek nebo svítit pořád? Rád bych se dozvěděl víc o tom, jak optimálně nastavit časování, aby mi rostliny pěkně rostly a vypadaly zdravě. Díky za jakékoli tipy!

141 slov
1.4 minut čtení
3. 12. 2024
Jarmila Burešová

Dobrý, tak k těm LEDkám. Záleží dost na tom, jaké máš rostliny, ale obecně kaktusy a sukulenty potřebujou tak kolem 12-16 hodin světla denně. Některé rostliny to snesou i víc, ale zas pozor, moc světla může spálit listy. Když je hezky venku, tak klidně můžeš snížit dobu svícení, protože přirozený sluníčko je silnější. Jinak co se týče intenzity, když máš silnější LED světlo, můžeš zkrátit dobu svícení, ale nic nezkazíš, když budeš dodržovat těch 12 hodin aspoň. A jo, noční cyklus je důležitej, rostliny potřebujou spánek jako my – takže minimálně 6 hodin tmy za den je dobrý. Zkus si to trochu pohrát a uvidíš, co tvým rostlinám vyhovuje nejvíc.

110 slov
1.1 minut čtení
27. 11. 2024
Jiří Musil

Takže k tomu svícení LED světlem. Obecně se doporučuje mít rostliny pod světlem tak 12 až 16 hodin denně, ale záleží na konkrétní rostlině. Kaktusy a sukulenty většinou potřebují víc světla, takže klidně 14-16 hodin. Když je venku slunečno, tak můžeš klidně ubrat čas umělého osvětlení, i tak ty rostliny pořád dostanou potřebnou energii. Intenzita světla hraje roli – pokud je LED silné, tak můžeš svítit kratší dobu, ale zase pozor, aby to nebylo příliš intenzivní, jinak bys mohl popálit listy. Co se týče nočního cyklu, rozhodně je dobrý jim dopřát tmu, rostliny mají rády ten odpočinek, tak aspoň 8 hodin bez světla. Takže shrnuto – sleduj rostliny, jak reagují a podle toho si upravuj dobu svícení.

117 slov
1.2 minut čtení
15. 12. 2024
Ivana Brožová
Meskalin.cz/Články/Trendy v pěstování
Využití LED osvětlení pro podporu růstu exotických rostlinProzkoumání trendů v oblasti LED osvětlení a jeho dopadu na růst a vzhled exotických rostlin. Jak správně využít LED technologie pro optimální rozvoj ...
1000 slov
10 minut čtení
26. 10. 2024
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky