Meskalin.cz/Fórum/Jaké LED světlo je nejlepší pro pěstování kaktusů?

Jaké LED světlo je nejlepší pro pěstování kaktusů?

Potřebuju poradit ohledně osvětlení, protože plánuju začít s pěstováním kaktusů a chci to rozjet pořádně. Vím, že kaktusy potřebují hodně světla, ale vůbec nevím, jaké LED světlo by bylo pro ně nejlepší. Je jasné, že existuje spousta různých typů LED světel, takže se v tom vůbec neorientuju. Mám na mysli něco, co by bylo účinné a zároveň cenově dostupné. Zajímalo by mě, jestli jsou lepší plnospektrální LED diody nebo nějaké specifické modely, které jsou opravdu vhodné pro sukulenty. Jakou intenzitu bych měl hledat a jak dlouho bych měl kaktusy osvětlovat každý den? Slyšel jsem, že některé lampy mohou mít i různé barevné spektrum, což prý ovlivňuje růst a kvetení. Jaký je váš názor na to? A co třeba rozestupy mezi lampou a rostlinami – jak daleko bych je měl umístit od kaktusů? Stručně řečeno, co mi doporučíte jako nejlepší varianta pro osvětlení kaktusů, aby se jim dařilo a byly zdravé? Zajímá mě opravdu každá rada, protože nechci nic podcenit a chci se postarat o své rostliny co nejlépe.

168 slov
1.7 minut čtení
10. 12. 2024
Ivana Burianová

Takže, pro kaktusy bych doporučil plnospektrální LED světlo. Tyhle lampy simuluju přirozený sluneční svit, což je pro sukulenty ideální. Vybírej něco s dobrým poměrem mezi modrým a červeným spektrem, to podporuje růst a kvetení. Co se intenzity týče, tak se snaž mít aspoň 300-500 µmol/m²/s, to by mělo stačit. Kaktusy potřebujou denně kolem 12-16 hodin světla, takže nastav časovač na lampu. Jinak s rozestupy – měj lampu tak 20-30 cm nad rostlinama, záleží na typu lampy a její intenzitě. Často to chce zkoušet a sledovat, jak se kaktusům daří. Tak hodně štěstí a ať ti to roste!

97 slov
1 minut čtení
1. 12. 2024
Michaela Janečková

Pokud jde o osvětlení kaktusů, určitě doporučuji plnospektrální LED diody. Ty sice můžou být trošku dražší, ale fakt stojí za to, protože napodobují přirozené světlo a pomáhají kaktusům růst. Hledej lampy s výkonem minimálně 30-50 wattů na metr čtvereční, to by mělo stačit. Co se týče doby osvětlení, zkus tak 12-14 hodin denně, ale dej pozor, aby to nebylo moc intenzivní – kaktusy jsou zvyklé na slunce, ale když je to příliš silné, může to spálit. S rozmístěním lampy si dej pozor – ideálně by měla být 20-30 cm nad rostlinami, aby se k nim dostalo dostatek světla bez přehřívání. Někdy se doporučuje i střídat spektrum světla během různých fází růstu. Takže třeba na jaře víc modrého pro vegetaci a na podzim červeného pro kvetení. Držím palce, ať se ti kaktusy daří!

132 slov
1.3 minut čtení
12. 12. 2024
Viktor Němec
Meskalin.cz/Články/Trendy v pěstování
Využití LED osvětlení pro podporu růstu exotických rostlinProzkoumání trendů v oblasti LED osvětlení a jeho dopadu na růst a vzhled exotických rostlin. Jak správně využít LED technologie pro optimální rozvoj ...
1000 slov
10 minut čtení
26. 10. 2024
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky