Meskalin.cz/Fórum/Můžu použít běžné LED žárovky pro exotické rostliny?

Můžu použít běžné LED žárovky pro exotické rostliny?

Zajímalo by mě, jestli je možné používat normální LED žárovky na osvětlení exotických rostlin, jako jsou různé kaktusy nebo sukulenty. Mám doma pár různých druhů a přemýšlím, že bych je chtěl osvětlit uměle, protože nemám ideální podmínky slunečního svitu. Slyšel jsem, že některé rostliny potřebují speciální spektrum světla, aby dobře rostly a prosperovaly, ale nevím, jestli ty obyčejné LED žárovky na to stačí. Nechci investovat do drahých grow lights, pokud to není nutné. Zajímalo by mě, jestli s tím má někdo zkušenosti nebo jestli to funguje tak, že normální LED žárovky mohou poskytnout dostatek světla pro tyto exotické rostliny. Jaké jsou vaše názory? Měly by tyto žárovky nějaký vliv na růst a zdraví mých rostlin? Byl bych rád za každou radu nebo zkušenost, kterou byste mohli sdílet.

127 slov
1.3 minut čtení
6. 12. 2024
Milan Kříček

No, normální LED žárovky ti asi úplně stačit nebudou, pokud chceš, aby tvoje exotické rostliny fakt pěkně rostly. Tyhle žárovky většinou nemají to správný spektrum světla, co rostliny potřebujou. Kaktusy a sukulenty potřebují dostatek modrého a červeného světla, což běžné LEDky moc neposkytují. Můžeš je sice použít jako takové doplňkové osvětlení, ale pokud chceš, aby se jim fakt dařilo, tak bys měl popřemýšlet o speciálních grow lights. Ty jsou navržené tak, aby pokryly všechny potřeby rostlin. Sice jsou dražší, ale z dlouhodobého hlediska se to vyplatí. Zkus si najít nějaké recenze nebo porovnat ceny, možná najdeš něco rozumného. Každopádně nečekej zázraky jen z obyčejné LEDky.

105 slov
1.1 minut čtení
1. 1. 2025
Adéla Tvrdíková

Jo, běžný LED žárovky se daj použít na osvětlení exotických rostlin, ale moc to záleží na spektru a intenzitě světla. Tyhle normální žárovky většinou nevyzařují to správné spektrum, co rostliny potřebujou k fotosyntéze. Kaktusy a sukulenty sice nejsou tak náročný, ale i tak potřebujou dostatek světla, aby byly zdravý a dobře rostly. Pokud máš možnost, tak zkus aspoň ty LED s vyšší wattáží nebo s teplejším bílým světlem, co je blíž přírodnímu slunci. Ale obecně, když chceš mít rostliny opravdu v kondici, investice do speciálních grow lights se ti vyplatí. Ty normální LED žárovky ti můžou pomoct tak nějak přežít, ale moc se s tím neohřeješ. Takže jestli chceš dosáhnout lepších výsledků, doporučuju si pořídit něco lepšího.

117 slov
1.2 minut čtení
13. 1. 2025
Roman Král
Meskalin.cz/Články/Trendy v pěstování
Využití LED osvětlení pro podporu růstu exotických rostlinProzkoumání trendů v oblasti LED osvětlení a jeho dopadu na růst a vzhled exotických rostlin. Jak správně využít LED technologie pro optimální rozvoj ...
1000 slov
10 minut čtení
26. 10. 2024
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky