Meskalin.cz/Fórum/Jak vybrat nejlepší LED světla pro sukulenty?

Jak vybrat nejlepší LED světla pro sukulenty?

Zajímá mě, jaká LED světla jsou vlastně nejlepší pro pěstování sukulentů. Vím, že tyto rostliny potřebují dostatek světla, ale jsem trochu zmatený z toho, kolik lumenů nebo kelvinů by mělo mít to správné osvětlení. Je lepší volit plnospektrální LED světla, nebo stačí něco jednoduššího? Všude čtu o tom, jak důležité je mít správnou teplotu a intenzitu osvětlení, ale na co bych si měl dávat pozor, když vybírám konkrétní model? Jak dlouho by měla být ta světla zapnutá, aby se sukulenty cítily dobře? A co třeba umístění světel – má smysl je mít blízko k rostlinám, nebo je lepší udržovat nějakou vzdálenost? Mám také problém s tím, že některé rostliny mi vyhnívají a nevím, jestli to může být způsobeno špatným osvětlením. Takže pokud někdo máte nějaké tipy nebo doporučení ohledně konkrétních značek či typů LED světel pro sukulenty, budu moc rád. Zajímá mě vaše zkušenost a co vám fungovalo nejlépe. Děkuju předem za rady!

153 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2025
Štěpán Pecka

Dobrý, tak k těm LEDkám pro sukulenty. Hlavně se koukej na plnospektrální světla, to je pro ně nejlepší, protože mají všechny potřebný vlnové délky. Ideálně něco kolem 4000-6500 Kelvinů, to je takový to denní světlo. Lumeny? No, čím víc, tím líp, ale spíš se soustřeď na tu kvalitu. Vzdálenost? Zkus je mít tak 20-30 cm nad rostlinama, ať si nespálíš listy. Na dobu svícení doporučuju 12-14 hodin denně, ale sleduj jak ti reagujou. Pokud vyhnívají, můžeš mít moc vlhko nebo špatný odvodnění. Klidně zkusit i jiný značky, já měl dobrý zkušenosti s nějakýma levnýma z AliExpressu, pokud nemáš rozpočet na dražší značky. Hlavně si dej pozor na teplotu a vlhkost kolem. To je asi tak všechno, držím palce!

118 slov
1.2 minut čtení
26. 12. 2024
Markéta Lacinová

Nejlepší LED světla pro sukulenty by měla mít spektrum, který pokrývá jak modré, tak červené světlo, protože to pomáhá s fotosyntézou. Plnospektrální LEDky jsou super volba, ale pokud nemáš rozpočet, tak i levnější varianty udělají práci. Co se týče lumenů, tak něco kolem 2000-3000 lumenů na m² by mělo stačit. Teplota barev by měla být mezi 5000 a 6500 kelvinů, to je taková ta „denní“ barva. Délka osvětlení? Zkus 12-16 hodin denně, ale sleduj rostlinky, pokud se budou natahovat, můžeš přidat víc světla. Umístění světel? Ideálně 15-30 cm nad rostlinami, záleží na výkonu lampy. Ohledně toho uhnívání – to může být víc o přelévání než o světle, ale špatné osvětlení taky může hrát roli. Takže dávej pozor na vlhkost a nezapomeň na dobrý odtok půdy. Značky? Například Mars Hydro nebo Viparspectra mají dobré recenze. Tak to zkus a uvidíš!

139 slov
1.4 minut čtení
25. 12. 2024
Blanka Volfová
Meskalin.cz/Články/Trendy v pěstování
Využití LED osvětlení pro podporu růstu exotických rostlinProzkoumání trendů v oblasti LED osvětlení a jeho dopadu na růst a vzhled exotických rostlin. Jak správně využít LED technologie pro optimální rozvoj ...
1000 slov
10 minut čtení
26. 10. 2024
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky