Meskalin.cz/Fórum/Můžu je dát pod běžnou žárovku, nebo je to špatně?

Můžu je dát pod běžnou žárovku, nebo je to špatně?

Zdravím všechny pěstitele a milovníky rostlin! Mám takový dotaz ohledně osvětlení pro mé nové kaktusy a sukulenty, které jsem si nedávno pořídil. Četl jsem různé věci o tom, jaké světlo je pro tyto rostlinky nejlepší, ale pořád si nejsem jistý, jestli můžu použít běžnou žárovku. Vím, že kaktusy jsou zvyklé na silné slunce a potřebují hodně světla, ale nevím, jestli jim tohle umělé světlo bude vyhovovat. Zkoušel jsem najít informace o tom, jaké spektrum světla je ideální pro růst kaktusů a sukulentů, ale těch informací je tak moc a já jsem se v tom docela ztratil. Takže otázka zní: Je bezpečné dávat kaktusy pod běžnou žárovku, nebo by to mohlo být pro ně nějak škodlivé? Zajímalo by mě také, jestli je lepší investovat do nějakých speciálních růstových lamp nebo jestli stačí tohle klasické osvětlení. Mám strach, že bych je mohl spálit nebo naopak nechat příliš ve tmě. Předem díky za odpovědi!

151 slov
1.5 minut čtení
23. 6. 2024
Marcela Hrdličková

Tak jo, běžná žárovka není úplně ideální pro kaktusy a sukulenty. Tyhle rostliny milujou hodně intenzivního světla a běžný žárovky většinou na to nemaj spektrum, co potřebujou. Můžeš dostat hodně tepla, což by je mohlo spálit, pokud jsou blízko. A taky to může být moc slabý, takže bys je mohl nechat ve tmě. Pokud chceš, aby ti kaktusy hezky rostly, zvaž koupit nějakou LED růstovou lampu nebo zářivku speciálně navrženou pro rostliny. Ty maj lepší spektrum a víc energie pro fotosyntézu. Takže v krátkosti - radši investuj do růstový lampy, to se vyplatí.

93 slov
0.9 minut čtení
5. 11. 2023
Emil Kovář

Běžná žárovka není úplně ideální pro kaktusy a sukulenty. Tyhle rostliny potřebují hodně světla, hlavně v určitém spektru, který klasická žárovka nedává. Žárovky vydávají hlavně teplo a méně světla, takže bys je mohl spálit, když budou moc blízko. Lepší volba jsou speciální růstové lampy, který mají správné spektrum pro fotosyntézu. Ty ti zajistí víc světla, co kaktusy potřebují. Takže pokud to myslíš vážně s pěstováním, investice do těch lamp určitě stojí za to. Ale pokud chceš zkusit s tou žárovkou, tak dej pozor na vzdálenost a čas osvětlení, aby se ti rostliny nespálily.

93 slov
0.9 minut čtení
12. 10. 2024
Jan Nečas
Meskalin.cz/Články/Osvětlení pro rostliny
Optimální osvětlení pro tropické sukulenty během zimních měsícůObjevte, jak zajistit dostatečné osvětlení pro vaše tropické sukulenty v zimních měsících, aby zůstaly zdravé a silné. Přečtěte si naše tipy na osvětl...
1000 slov
10 minut čtení
24. 4. 2023
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky