Meskalin.cz/Fórum/Kdy začít přidávat umělé světlo pro sukulenty?

Kdy začít přidávat umělé světlo pro sukulenty?

Přemýšlím o tom, kdy je vlastně ten nejlepší čas začít používat umělé osvětlení pro moje sukulenty. Mám jich doma několik a v poslední době si všímám, že některé z nich vypadají trochu unaveně a já nevím, jestli to je nedostatek světla nebo něco jiného. Vím, že sukulenty potřebují hodně světla, ale když přijdou ty tmavé zimní měsíce a dny jsou kratší, mám obavy, že jim to může ublížit. Chci se zeptat, jestli je nějaký konkrétní signál, podle kterého bych měl začít přidávat umělé světlo? Je lepší začít s osvětlením už na podzim, nebo počkat až do zimy? A co vlastně zohlednit při výběru umělého osvětlení? Vím, že existují různé typy světel a každé má jinou intenzitu a spektrum. Jak to všechno ovlivňuje růst sukulentů? A co třeba, když mám některé rostlinky na okně, kde svítí slunce? Měl bych pro ně dodatečně ještě přidávat umělé světlo nebo to stačí? Chtěl bych mít zdravé a silné rostliny, tak mě zajímají vaše zkušenosti a rady. Děkuju!

163 slov
1.6 minut čtení
21. 8. 2024
Filip Vorel

Umělé světlo pro sukulenty začni přidávat, když si začneš všímat, že rostliny vypadají slabě, to může být už na podzim, když dny zkracují. Zimní měsíce jsou pro sukulenty těžké, protože potřebují hodně světla a to slunce prostě nedává. Zkus je osvětlit, pokud máš pocit, že jim to chybí. Je dobrý mít nějaké LED lampy s plným spektrum, ty jsou fajn, protože napodobují přírodní sluneční světlo. Když je máš na okně, kde svítí slunce, tak je možná budeš potřebovat méně, ale záleží na tom, jak moc světla tam mají. Když vidíš žloutnutí nebo stretching, tak určitě přidej umělé světlo. Čím více světla mají, tím silnější a zdravější budou.

107 slov
1.1 minut čtení
30. 9. 2024
Matěj Tomeš

Sukulenty potřebujou dost světla, to je jasný. Když začne podzim a dny se zkracujou, tak je lepší začít s umělým osvětlením hned. Měly by mít aspoň 12-14 hodin světla denně, jinak začnou strádat. Pokud vidíš, že už teď některé rostliny vypadaj unaveně, tak neváhej a zapni světlo. Co se týče výběru osvětlení, LEDky jsou fajn, mají dobrou intenzitu a spektrum pro růst. A pokud máš nějaký sukulenty na okně, kde svítí slunce, tak můžeš přidat trochu umělého světla taky, hlavně když je to v zimě a slunce je slabý. Každý kousek světla navíc je plus, takže nebuď skromnej.

98 slov
1 minut čtení
12. 7. 2024
Jindřiška Rozsypalová
Meskalin.cz/Články/Osvětlení pro rostliny
Optimální osvětlení pro tropické sukulenty během zimních měsícůObjevte, jak zajistit dostatečné osvětlení pro vaše tropické sukulenty v zimních měsících, aby zůstaly zdravé a silné. Přečtěte si naše tipy na osvětl...
1000 slov
10 minut čtení
24. 4. 2023
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky