Meskalin.cz/Fórum/Jak moc svítí slunce v zimě? Mám dávat sukulenty k oknu?

Jak moc svítí slunce v zimě? Mám dávat sukulenty k oknu?

Zajímalo by mě, jak to vlastně je se slunečním svitem v zimě. Je pravda, že dny jsou kratší a slunce svítí jinak než v létě, ale jak moc vlastně ovlivňuje naše rostliny? Mám doma několik sukulentů a přemýšlím, jestli je mám dávat k oknu, nebo jestli to pro ně nebude škodlivé. Slyšel jsem, že některé rostliny potřebují hodně světla, aby přežily, a sukulenty prý na to nejsou výjimkou. Takže co s tím? Odpovídá to nějakým pravidlům ohledně světla? Mám se obávat toho, že v zimě je slunce slabší a že moje rostliny nebudou mít dostatek energie pro růst? Je lepší umístit je blíže k oknu nebo naopak dál od něj? Co si myslíte o tom, když tam bude jenom pár hodin slunečního světla denně? Ovlivní to nějak jejich zdraví nebo to, jak vypadají? Rád bych slyšel vaše názory a zkušenosti, jak se staráte o sukulenty v zimě. Děkuji!

148 slov
1.5 minut čtení
14. 5. 2024
Věra Pešková

Slunce v zimě svítí méně, to je pravda. Dny jsou kratší a sluneční paprsky jsou slabší, takže sukulenty můžou mít problém s nedostatkem světla. Ale co se týče umístění, určitě je dej k oknu, ideálně na jižní nebo západní stranu, kde dostanou víc slunce. I když to bude jen pár hodin, tak spíš než málo světla je lepší aspoň tohle. Sukulenty potřebují nějaké světlo na fotosyntézu, jinak ztratí barvu a začnou se natahovat, což není dobrý signál. Můžeš je klidně otáčet, aby braly světlo ze všech stran. A když budeš mít pocit, že mají málo, můžeš zvážit i umělé osvětlení, což může pomoct. Důležitý je taky sledovat zálivku, v zimě toho moc nepotřebují. Takže shrnuto - dej je k oknu a sleduj, jak reagují.

124 slov
1.2 minut čtení
18. 7. 2024
Martin Kopecký

No jasně, slunce v zimě je slabší a dny jsou kratší, ale pro sukulenty je to pořád lepší než žádné světlo, takže je klidně dej k oknu. I když je slunce méně intenzivní, oni potřebují aspoň nějaké to přirozené světlo, jinak jim začne chybět energie a můžou začít trpět. Nežijeme ve skleníku, tak to s nimi moc nepřeháněj – pokud budou mít jen pár hodin slunečního svitu denně, tak se s tím většinou srovnají. Drž je blíž ke sklu, ale dávej pozor na přehřívání nebo spálení, když bude sluníčko svítit nějak intenzivněji. Obecně platí, že pokud bys je dal dál od okna, mohly by začít etiolovat, což není dobrý signál. Takže klidně k oknu, ale taky zkontroluj vlhkost a nezapomeň na pravidelné zalévání. Sukulenty to zvládnou i v zimě, když jim dáš aspoň trochu péče.

135 slov
1.4 minut čtení
4. 12. 2023
Jakub Hlaváč
Meskalin.cz/Články/Osvětlení pro rostliny
Optimální osvětlení pro tropické sukulenty během zimních měsícůObjevte, jak zajistit dostatečné osvětlení pro vaše tropické sukulenty v zimních měsících, aby zůstaly zdravé a silné. Přečtěte si naše tipy na osvětl...
1000 slov
10 minut čtení
24. 4. 2023
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky