Meskalin.cz/Fórum/Můžu pěstovat kaktusy a sukulenty spolu na jednom stanovišti?

Můžu pěstovat kaktusy a sukulenty spolu na jednom stanovišti?

Dobrý den, všem milovníkům rostlin. Rád bych se zeptal, jestli je možné pěstovat kaktusy a sukulenty na jednom místě. V poslední době se mi nakupilo pár nových rostlin a přemýšlím, jak je co nejlépe uspořádat, aby měly ideální podmínky pro růst. Zjistil jsem, že obě skupiny rostlin mají podobné požadavky na světlo a vodu, ale pořád se bojím, že by si mohly vzájemně překážet nebo trpět na nějaké choroby. Například, co když kaktusy potřebují více slunce než sukulenty? A co se týče zálivky, nemůžou mít jiné potřeby? Slyšel jsem od kamaráda, že pěstování těchto rostlin spolu může nějak ovlivnit jejich zdraví nebo vzhled. Také bych rád věděl, jestli existují nějaké specifické druhy sukulentů či kaktusů, které by se měly vyhýbat společnému pěstování. Mám nějaké zkušenosti s péčí o tyto rostliny, ale nikdy jsem je neměl společně. Proto bych uvítal jakékoli rady nebo zkušenosti, které by mi pomohly rozhodnout se, zda je dobré je kombinovat na jednom stanovišti nebo raději každou skupinu zvlášť. Děkuji moc za vaše názory.

167 slov
1.7 minut čtení
18. 8. 2024
Eva Horáková

Jo, rozhodně můžeš pěstovat kaktusy a sukulenty spolu. Obě skupiny mají podobné požadavky na světlo a vodu. Fakt je, že někteří kaktusy můžou potřebovat víc slunce než některé sukulenty, ale většina z nich se dá dobře kombinovat. Hlavní věc je, aby měly dostatek projasněného místa a aby substrát byl dobře odvádějící vodu, jinak hrozí hniloba. Co se týká zálivky, tak to fakt nesmíš přehánět – radši počkej, až substrát úplně vyschne, a pak zalévej. Zatím jsem si nevšiml, že by to mělo nějaký vliv na zdraví rostlin. Naopak, obě skupiny často na sobě vypadají hezky. Jen si dej pozor na druhy, které potřebují víc vlhka (třeba některé živočišné sukulenty), ty bys měl raději pěstovat zvlášť. Jinak to jde v pohodě, i já je mám pospolu a nemůžu si stěžovat.

129 slov
1.3 minut čtení
30. 10. 2024
Andrea Marešová

Jasně, kaktusy a sukulenty můžeš pěstovat spolu, většinou to jde v pohodě. Obě skupiny mají rády slunce a suché podmínky, takže pokud je máš na místě s dostatkem světla a dobře odvodněným substrátem, neměl bys mít problém. Ale pozor na to, že některý sukulenty můžou snášet víc stínu než kaktusy. Takže je fajn je dávat podle toho, jak moc slunce potřebují.

Co se týče zálivky, tak jo, obě rostliny chtějí spíš málo vody, ale některé sukulenty mohou být citlivější na přemokření. Takže dávej pozor na to, jak reagují a přizpůsobuj zálivku. Pokud to přeženeš s vodou, tak se jim to nebude líbit.

Taky bych doporučil dávat dohromady druhy, co si jsou podobné – třeba ty, co mají stejný nárok na světlo nebo vlhkost. Pokud jde o nemoci, tak pokud budeš mít zdravé rostliny a dodržíš základní péči, neměl bys mít větší problémy. Ale nějaké vyloženě citlivé druhy bych asi radši oddělil. Takže klidně experimentuj a uvidíš, co ti vyjde.

157 slov
1.6 minut čtení
22. 11. 2024
Pavla Havlíčková
Meskalin.cz/Články/Rostlinné kompozice
Jak kombinovat kaktusy a sukulenty pro efektivní zahradní kompoziceObjevte, jak vytvořit harmonické a vizuálně atraktivní zahradní aranžmá pomocí kaktusů a sukulentů. Naučte se kombinovat různé druhy pro dokonalý efek...
1000 slov
10 minut čtení
23. 9. 2023
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky