Meskalin.cz/Fórum/Musím hnojit kaktusy a sukulenty, když je mám v jedné nádobě?

Musím hnojit kaktusy a sukulenty, když je mám v jedné nádobě?

Mám doma několik kaktusů a sukulentů, které jsem umístil do jedné velké nádoby, protože mi to přišlo jako dobrý nápad. Vypadá to hezky, ale teď jsem se začal obávat, zda je správné je hnojit, nebo jestli bych měl přistupovat k hnojení jinak. Kaktusy a sukulenty mají přece odlišné potřeby, co se týče vody i živin, takže nevím, jestli se navzájem ovlivňují. Měl bych tedy používat speciální hnojivo pro kaktusy nebo pro sukulenty? Nebo bych měl zvolit něco univerzálního? Jak často bych měl hnojit, když jsou v jedné nádobě? Mám se bát, že některé z rostlin budou trpět nedostatkem živin, zatímco jiné budou mít naopak hnojiva až příliš? Zatím jsem je hnojil jen párkrát za rok, ale mám pocit, že by mohli potřebovat více péče. Jaké jsou vaše zkušenosti s pěstováním těchto rostlin dohromady? Měli jste problémy s tímto způsobem pěstování? Budu rád za každou radu a tipy, jak to dělat správně.

151 slov
1.5 minut čtení
28. 9. 2023
Blanka Dubská

Hnojit kaktusy a sukulenty v jedné nádobě je trošku oříšek, ale dá se to zvládnout. Obě skupiny rostlin mají odlišné potřeby, ale většinou tyhle rostliny snesou podobné hnojení. Pokud zvolíš hnojivo pro kaktusy, mělo by to být v pohodě i pro sukulenty. Důležité je ale ředění, abys to nepřehnal. Můžeš zkusit hnojit jednou za měsíc během vegetační sezóny, což bývá jaro a léto, a v zimě klidně vynechat. Pokud máš pocit, že některé rostliny mají víc potřeb než jiné, sleduj jejich vzhled – pokud jdou listy dolů nebo jsou vybledlé, tak něco není v pořádku. Měl jsem taky pár kaktusů a sukulentů dohromady a občas jsem měl problém s jedním, co se hromadně přihnojoval, ale jinak to celkem šlo. Takže buď opatrný s dávkováním a sleduj rostliny.

127 slov
1.3 minut čtení
4. 10. 2024
Roman Šťastný

Pokud máš kaktusy a sukulenty v jedné nádobě, tak to může být trošku ošemetné. Obecně platí, že kaktusy potřebují méně hnojení než sukulenty, ale když je máš dohromady, tak to zas tak moc neřeš. Použij hnojivo pro kaktusy nebo nějaké univerzální, co je slabší. Hnojit bys měl hlavně na jaře a v létě, tak jednou za měsíc nebo dva je v pohodě. Důležité je sledovat jak rostliny reagují, jestli se zdají být zdravé a rostou. Pokud budeš mít pocit, že některé z nich nevypadají dobře, tak zkus hnojit míň nebo je přímo oddělit. Když se to dělá správně, tak by neměly mít problém spolu žít. Měj na paměti, že substrát by měl být dobře odvodněný, aby se nezadržovala vlhkost, protože to může dělat paseku u obou druhů.

127 slov
1.3 minut čtení
19. 7. 2024
Jarmila Píchová
Meskalin.cz/Články/Rostlinné kompozice
Jak kombinovat kaktusy a sukulenty pro efektivní zahradní kompoziceObjevte, jak vytvořit harmonické a vizuálně atraktivní zahradní aranžmá pomocí kaktusů a sukulentů. Naučte se kombinovat různé druhy pro dokonalý efek...
1000 slov
10 minut čtení
23. 9. 2023
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky