Meskalin.cz/Fórum/Jak moc je důležité světlo pro kaktusy?

Jak moc je důležité světlo pro kaktusy?

Nedávno jsem začal pěstovat kaktusy a narazil jsem na otázku, jak moc je vlastně světlo důležité pro jejich zdravý růst. Vím, že kaktusy pocházejí z oblastí, kde je slunce skoro pořád, ale zajímalo by mě, jestli to znamená, že potřebují přímé sluneční světlo po celý den? Mám doma pár druhů a snažím se jim dopřát to nejlepší, ale občas se mi zdá, že některé rostliny reagují různě na osvětlení. Jaký vliv má tedy intenzita světla na jejich barvu a tvar? Je lepší je mít na okně nebo spíš v polostínu? A co umělé osvětlení? Má cenu přidávat lampy pro rostliny, pokud nemám ideální podmínky? Zajímalo by mě také, jak poznám, že kaktus dostává příliš nebo naopak málo světla. Mám strach, že bych mohl udělat chybu a nějak mu ublížit. Jaké jsou vaše zkušenosti s pěstováním kaktusů a jak se vám osvědčilo nastavování osvětlení? Díky moc za rady!

147 slov
1.5 minut čtení
21. 5. 2022
Matěj Trnka

Světlo je pro kaktusy fakt důležitý. Většina kaktusů potřebuje dostatek slunečního svitu, klidně 6-8 hodin denně. Ale přímý sluneční svit celý den může být moc, zvlášť v létě, a některé druhy by mohly spálením trpět. Ideální je je mít na okně, kde mají dostatek světla, ale ne přímo na žhnoucím slunci. Můžeš zkusit i polostín, ale pozor – pokud bude málo světla, kaktusy začnou strádat, budou vyhublé a pochabě růst.

Pokud nemáš ideální podmínky doma, lampy pro rostliny můžou být super volba. Zvlášť v zimě, kdy je světla míň. Stačí se pořídit nějakou LEDku, co simuluje sluneční svit.

Příznaky špatného osvětlení jsou jasný – pokud máš kaktus moc světlý, může ztratit barvu nebo se deformovat, a pokud je tmavý a roste pomalu, tak mu prostě chybí světlo. Takže sleduj jak se chová a přizpůsobuj mu podmínky. Držím palce!

138 slov
1.4 minut čtení
15. 12. 2024
Zdeněk Janda

Světlo je pro kaktusy fakt důležitý. Většinou potřebujou hodně sluníčka, ale ne všechny druhy zvládnou přímé slunce celý den. Některé z nich můžou trpět spálením, pokud jsou na přímém slunci moc dlouho. Takže nejlepší je najít takový místo, kde dostanou hodně světla, ale ne úplně nonstop. Okno na jih je skvělý, ale pokud vidíš, že se kaktus zbarvuje do žluta nebo hněda, asi dostává moc. Kaktusy, co maj málo světla, bývají slabé a vytahují se do výšky, což není žádná sláva.

Umělé osvětlení může být fajn, když nemáš ideální podmínky. Ty lampy můžou pomoct hlavně v zimě nebo když je venku málo světla. Zkus nějaký LEDky nebo zářivky, co maj správné spektrum.

Takže shrnuto - sleduj barvu a tvar svých kaktusů. Když začne vypadat špatně, tak to asi chce víc nebo míň světla. A experimentuj s polostínem a umělým světlem - každá rostlina je jiná.

143 slov
1.4 minut čtení
29. 10. 2021
Patrik Brabec
Meskalin.cz/Články/Rostlinné kompozice
Vliv světla na výběr rostlin pro úspěšné kompozice: Jak na to?Objevte, jak sluneční světlo ovlivňuje výběr rostlin a jejich umístění v zahradních kompozicích. Naučte se, jak správně kombinovat rostliny pro efekti...
1000 slov
10 minut čtení
16. 7. 2021
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky