Meskalin.cz/Fórum/Jak vybrat rostliny podle úrovně světla v bytě?

Jak vybrat rostliny podle úrovně světla v bytě?

Zajímalo by mě, jak vlastně vybrat rostliny do bytu podle toho, kolik světla tam je. Mám různé místnosti, některé jsou hodně slunné, jiné naopak tmavé a nevím, jaké rostliny bych měl volit pro každou z nich. Představoval jsem si, že bych chtěl kousek přírody i do těch tmavších koutů, ale trochu se bojím, že tam žádná rostlina dlouho nevydrží. Jak poznat, které rostliny snesou málo světla a které naopak potřebují hodně slunce? Třeba takové sukulenty nebo kaktusy – slyšel jsem, že ty mají rády světlo, ale co třeba nějaké zelené rostliny do stinnějších míst? A co takové pothos nebo spathiphyllum? Dostanou se vůbec na přímý sluneční svit? Jak vlastně zjistit, kolik světla daná rostlina potřebuje? Měli byste nějaké tipy na rostliny pro různé úrovně osvětlení, třeba pro místa s nízkým světlem nebo s jasným slunečním svitem? Jak moc je důležité sledovat umístění rostliny v bytě a její potřeby ohledně osvětlení? Vím, že každý má trochu jiné podmínky a já bych chtěl mít doma zdravé rostliny, které se budou mít dobře. Díky za rady!

173 slov
1.7 minut čtení
21. 8. 2021
Jakub Hlaváč

Takže, vybírání rostlin podle světla v bytě je fakt důležitý. V podstatě platí, že čím víc světla, tím víc rostlin, co potřebujou slunce. Sukulenty a kaktusy – to je jasný, ty milujou přímý slunce a já bych je dal na okno. Potom jsou tu rostliny jako pothos, co zvládnou míň světla a můžou být i v stinnějších koutech. Spathiphyllum (nebo jinak zvanej pokojový lilie) taky snese slabší světlo, ale budeš muset dávat pozor, aby neměl úplnou tmu.

Pokud jde o tmavý místa, zkus třeba sansevierii nebo ZZ plant – ty jsou skoro nezničitelný a přežijou i v horších podmínkách. Čím víc temnoty, tím víc rostliny musí být tolerantní na málo světla.

Sledovat umístění je fakt klíčový. Každá rostlina má svoje preference, takže se snaž najít balans mezi tím, co potřebují a jaké máš podmínky. Vždycky je dobrý si zjistit, kolik světla tvá místnost dostává během dne – jestli je to ráno nebo odpoledne – to ovlivní výběr.

Takže v klidu, vyber si rostliny podle těch místností a sleduj jak reagujou. Trochu experimentu nikdy neuškodí!

171 slov
1.7 minut čtení
19. 8. 2023
Miroslava Bártová

Když vybíráš rostliny do bytu, je fakt důležitý sledovat, kolik světla máš v každé místnosti. Takže pokud máš hodně slunnou místnost, klidně tam dej kaktusy nebo sukulenty, ty milujou slunce. Naopak do tmavších koutů se hodí rostliny jako pothos, co zvládnou i nízké osvětlení. Spathiphyllum (neboli mírová lilie) je taky fajn do stínu, ale pozor na přímý sluneční svit, to by mu nemuselo sedět. Obecně platí, že většina zelených rostlin se spokojí s nepřímým světlem. Předtím, než koukneš na konkrétní rostlinu, mrkni se na její potřeby ohledně osvětlení – většinou je to napsané na štítku nebo můžeš najít info online. Rozhodně je dobrý sledovat, kde rostlinu umístíš, protože špatné světlo může vést k tomu, že rostlina začne chřadnout. Takže spíš než experimentovat, zkus zvolit něco osvědčenýho podle světelných podmínek a mělo by to klapnout.

134 slov
1.3 minut čtení
7. 7. 2024
Markéta Vacková
Meskalin.cz/Články/Rostlinné kompozice
Vliv světla na výběr rostlin pro úspěšné kompozice: Jak na to?Objevte, jak sluneční světlo ovlivňuje výběr rostlin a jejich umístění v zahradních kompozicích. Naučte se, jak správně kombinovat rostliny pro efekti...
1000 slov
10 minut čtení
16. 7. 2021
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky