Meskalin.cz/Fórum/Můžu pěstovat sukulenty v polostínu?

Můžu pěstovat sukulenty v polostínu?

Nedávno jsem se začal zajímat o pěstování sukulentů a přemýšlím, jestli je možné je mít v polostínu. Vždycky jsem slyšel, že sukulenty milují slunce a potřebují ho hodně, ale co když mám místo, kde není přímé slunce po celý den? Mám na mysli takovou situaci, kdy by byly na terase nebo balkonu, který je obklopený stromy a občas je zastíněn. Zajímalo by mě, jestli to bude pro ně problém nebo jestli se s tím nějak vyrovnají. Jak moc slunce vlastně potřebují? Které druhy jsou odolnější vůči stínu? Případně co se stane, když budou mít málo světla? Mohou přežít v takových podmínkách, nebo to bude spíše cesta k jejich zániku? Myslím i na zalévání – jestli se to liší v závislosti na tom, kolik slunečního světla dostanou. Pokud máte někdo zkušenosti s pěstováním sukulentů v polostínu, budu rád za jakékoliv tipy nebo rady. Děkuju!

143 slov
1.4 minut čtení
25. 3. 2022
Filip Buchta

Sukulenty většinou preferujou hodně slunce, ale některé se daj pěstovat i v polostínu. Třeba haworthie nebo některý druhy echeverie docela snesou míň světla. Když jsou v polostínu, tak si dej pozor na to, aby se ti nehnily kořeny, protože pak je zalévání důležitý. Méně světla znamená, že je budeš muset zalévat míň často, tak opatrně. Když nemaj dost světla, tak můžou začít vytahovat a ztrácet barvu – to je známka, že jim chybí slunce. Takže jo, daj se pěstovat v polostínu, ale musíš dávat pozor na tyhle věci. Držím palce!

90 slov
0.9 minut čtení
1. 1. 2023
Pavel Kraus

Sukulenty většinou preferují hodně slunce, ale některé se dají pěstovat i v polostínu. Když máš místo, kde je občas stín, tak to může fungovat, hlavně pokud jsou sukulenty nějak zvyklé. Například Haworthia nebo Gasteria jsou docela odolné a snesou méně světla. Když mají málo světla, tak se můžou vytahovat a ztrácet barvu, což není dobrý znak. Co se týče zalévání, v polostínu bys měl být opatrnější, protože země usychá pomaleji, takže je dobrý je zalévat méně často. Jakmile uvidíš, že listy začnou měknout nebo hnědnout, je to špatný signál. Zkus sledovat jak reagují na podmínky a uprav podle toho. Hodně štěstí!

101 slov
1 minut čtení
15. 8. 2024
Blanka Valentová
Meskalin.cz/Články/Rostlinné kompozice
Vliv světla na výběr rostlin pro úspěšné kompozice: Jak na to?Objevte, jak sluneční světlo ovlivňuje výběr rostlin a jejich umístění v zahradních kompozicích. Naučte se, jak správně kombinovat rostliny pro efekti...
1000 slov
10 minut čtení
16. 7. 2021
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky