Meskalin.cz/Fórum/Jaké rostliny mají rády přímé sluneční světlo?

Jaké rostliny mají rády přímé sluneční světlo?

Zajímalo by mě, jaké rostliny se dají pěstovat na slunných místech, protože mám doma pár oken, kde svítí slunce prakticky celý den. Jsem nadšený do zahradničení a rád bych věděl, které rostliny by tam mohly prospívat. Zatím mám jen pár kaktusů a nějaké sukulenty, ale chtěl bych rozšířit svůj sortiment. Přemýšlím o tom, jestli existují nějaké další zajímavé druhy, které milují sluneční světlo a mohly by být skvělým doplňkem do mé sbírky. Třeba i nějaké barevné květiny nebo exotické rostliny, které by udělaly radost nejen mně, ale i návštěvám. Jaké máte zkušenosti s rostlinami na přímém slunci? Co se vám osvědčilo? A jaká péče je potřeba pro tyto rostliny? Měli byste nějaké tipy na konkrétní druhy, které by se daly pěstovat na světle? Díky za každou radu!

127 slov
1.3 minut čtení
26. 6. 2023
Lucie Křížová

Tak to je paráda, slunce je super pro spoustu rostlin! Zkuste třeba aromatické bylinky jako rozmarýn, tymián nebo bazalku. Ty milují světlo a navíc je využiješ v kuchyni. Další skvělá volba jsou letničky, jako petúnie nebo muškáty, mají krásné květy a potřebují hodně sluníčka. Nezapomeň na některé tropické rostliny – například hibiscus nebo bougainvillea, ty jsou fakt nádherné a dají se pěstovat doma, pokud mají dostatek světla. Jinak existuje i spousta sukulentů, které můžeš mixovat s těmi kaktusy. Co se péče týče, dej pozor na zálivku – moc vody je zabije, raději méně častěji. Hlavně si užívej zahradničení!

98 slov
1 minut čtení
4. 3. 2023
Hana Macková

Na slunný okno se hodí spoustu rostlin. Kromě kaktusů a sukulentů můžeš zkusit třeba oleandr, ten krásně kvete a snáší vedro. Další skvělá volba je levandule, voní a přitahuje včely. Pokud chceš něco barevného, tak petúnie nebo muškáty jsou super do truhlíků na okno. A co takhle nějaké exotické jako dracéna nebo monstera? Ty milujou světlo, ale pozor na přímý sluneční paprsky, mohly by mít spálené listy. Pravidelně je zalévej, ale dávej pozor, aby neměly moc vody, to by nevadilo ani kaktusům. Hlavně si hlídej vlhkost a občas je přihnoj, abys měl krásný porost. Zkus i bazalku nebo mátu, ty milují slunce taky a můžeš je pak použít do vaření.

110 slov
1.1 minut čtení
16. 9. 2024
Petr Jelínek
Meskalin.cz/Články/Rostlinné kompozice
Vliv světla na výběr rostlin pro úspěšné kompozice: Jak na to?Objevte, jak sluneční světlo ovlivňuje výběr rostlin a jejich umístění v zahradních kompozicích. Naučte se, jak správně kombinovat rostliny pro efekti...
1000 slov
10 minut čtení
16. 7. 2021
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky