Meskalin.cz/Fórum/Jakou barvu koleusu zvolit do stínu?

Jakou barvu koleusu zvolit do stínu?

Přemýšlím o tom, jaký koleus by se hodil do stinné části mé zahrady. Mám tam místo, které je spíše tmavé a sluníčko tam skoro vůbec nesvítí. Ráda bych, aby tam rostl nějaký hezký barevný koleus, který by oživil tu nudnou atmosféru. Vím, že koleusy jsou skvělé na vytvoření barevných akcentů, ale nejsem si jistá, jaké barvy by v takovém stínu vynikly. Má smysl volit jasnější nebo tmavší odstíny? Co třeba kombinace barev? Máte někdo zkušenosti s tím, které barvy koleusů lépe odolávají stínu a přesto na sebe strhnou pozornost? Mám strach, že když vyberu špatnou barvu, tak to celé bude působit fádně a nezajímavě. Je lepší jít do více jednobarevných variant nebo zkusit něco pestrého? Nebo se dokonce vyplatí zainvestovat do různých druhů a udělat si takovou malou zahrádku s různými odstíny? Jak jste na tom byli vy? Ráda uvítám jakékoli tipy a rady, co se vám osvědčilo. Díky moc!

150 slov
1.5 minut čtení
5. 11. 2024
Jiří Holub

Koleusy do stínu jsou fakt skvělá volba. Mně se osvědčily ty s jasnějšími barvami, jako jsou červené a žluté odstíny. Ty prostě vyniknou i v tmavším prostředí. Zkus třeba kombinaci více barev, to vypadá fakt super. Můžeš zvolit i nějaké pestré varianty, klidně mixni různé druhy, to oživí celý prostor. Tmavší odstíny můžou taky fungovat, ale pokud chceš, aby to mělo šťávu, tak jdi radši do těch světlých. Mám zkušenosti s tím, že koleusy jsou dost odolný a krásně to pak v zahradě kontrastuje. Takže určitě zkus nějakou barevnou směs, to by mohlo fungovat! A klidně se neboj experimentovat.

99 slov
1 minut čtení
11. 12. 2024
Petra Vaňková

Koleusy do stínu jsou fakt skvělý výběr, hlavně když chceš oživit tmavější kout zahrady. Co se týče barev, určitě zvaž nějaké jasnější odstíny – třeba žluté nebo světle zelené variegáty, ty skvěle kontrastují s tmavým pozadím a opravdu vyniknou. Neboj se kombinací, koleusy mají tolik různých vzorů a barev, že to může být super pestré. Mně se osvědčilo mít i pár tmavších variant s výraznými žilkami, to dodá takový hlubší efekt. Takže klidně mixuj! A jinak, investice do různých druhů se určitě vyplatí, uděláš si z toho takový barevný záhon a bude to paráda. Já mám třeba ráda kombinaci tmavě červeného s jasně žlutým – to je vždycky hit! Takže šup do toho!

113 slov
1.1 minut čtení
3. 11. 2024
Miroslav Moravec
Meskalin.cz/Články/Coleus a paleta barev
Barevné varianty koleusů: Jak vybrat ten pravý pro vaši zahraduPrůvodce nejzajímavějšími barevnými variantami koleusů, jejich dekorativním využitím a tipy na správnou kombinaci barev pro estetické ztvárnění zahrad...
1000 slov
10 minut čtení
26. 5. 2024
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky