Meskalin.cz/Fórum/Jak namnožit koleus doma?

Jak namnožit koleus doma?

Přemýšlím, jak bych mohl doma namnožit koleus. Mám několik krásných rostlin, které by se mi moc hodily i na jiných místech v bytě nebo třeba jako dárek pro přátele. Zní to celkem jednoduše, ale nevím přesně, jak na to. Mám slyšel, že se dají množit řízkováním nebo snad i nějakým jiným způsobem, ale jaký je ten nejlepší? Jaké jsou ideální podmínky pro to, aby se řízky ujaly? Jak dlouho obvykle trvá, než se z řízků stanou nové rostlinky? A co třeba substrát, do kterého bych měl řízky dát? Je lepší použít speciální zeminu nebo stačí obyčejná zahradnická? A co zálivka, měli bychom řízky zavlažovat hned po zasazení nebo je nechat chvíli v klidu? Rád bych slyšel zkušenosti ostatních pěstitelů. Máte nějaké tipy a triky, co se osvědčilo? Jaké máte úspěchy s množení koleusu a co jste dělali špatně? Děkuju za jakékoliv rady!

142 slov
1.4 minut čtení
25. 8. 2024
Nikola Moravcová

Koleus se nejlíp množí řízkováním. Prostě vezmi špičku ze zdravé rostliny, tak 10-15 cm dlouhou, a odstraň spodní listy. Pak ji dej do vody, ideálně na pár týdnů, dokud se nevytvoří kořeny. Já osobně jsem měl úspěch tak, že jsem je pak dal rovnou do květináče s obyčejnou zahradnickou zeminou. Není nutné kupovat speciální substrát. Co se týče zálivky, tak zpravidla je dobré nechat je chvilku v klidu po zasazení, třeba den, aby se nezapařily. Když se ujmou, zalévej je pravidelně, ale ne přemokřuj. Trvá to tak 3-4 týdny, než začneš vidět růst. Hlavně dej pozor na světlo, potřebují dostatek – ale ne přímé slunce. Takže klasicky parapet na východ nebo západ je ideální. Tohle mi vždycky fungovalo! Držím palce.

120 slov
1.2 minut čtení
7. 12. 2024
Martin Hrdlička

Koleus se dá fakt dobře množit řízkováním. Stačí vzít zdravé stonky, ideálně tak 10-15 cm dlouhé. Je dobrý je stříhat těsně pod uzlem, kde jsou listy. Pak je dej do vody a počkej, až se vytvoří kořeny, což trvá zhruba 1-2 týdny. Jo a můžeš to zkusit hned do substrátu, ale s tím je víc práce na udržení vlhkosti.

Co se týká substrátu, použij něco lehkého, třeba směs pro sazenice nebo obyčejnou zahradnickou zeminu. Nezapomeň řízky lehce zalít, ale ne přehnat s vodou hned po zasazení. Klidně je dej na světlé místo, ale ne na přímý slunce, jinak to spálí listy.

Taky se osvědčilo zakrýt řízky igelitovým sáčkem pro vyšší vlhkost, ale nezapomeň větrat, aby se neplesnivělo. Když se ujmou, za pár týdnů máš nové rostlinky. Hodně štěstí s množení!

129 slov
1.3 minut čtení
7. 1. 2025
Lukáš Hanzl
Meskalin.cz/Články/Coleus a paleta barev
Barevné varianty koleusů: Jak vybrat ten pravý pro vaši zahraduPrůvodce nejzajímavějšími barevnými variantami koleusů, jejich dekorativním využitím a tipy na správnou kombinaci barev pro estetické ztvárnění zahrad...
1000 slov
10 minut čtení
26. 5. 2024
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky