Meskalin.cz/Fórum/Koleusy s velkými nebo malými listy?

Koleusy s velkými nebo malými listy?

Zdravím všechny milovníky rostlin! Mám dilema ohledně koleusů a potřeboval bych radu. Když jsem se rozhodoval, že si pořídím nějaké tyto krásné rostliny, narazil jsem na různé druhy s různě velkými listy. Někde jsem četl, že koleusy s velkými listy mohou být více nápadné a udělat větší dojem v interiéru, což by se mi líbilo, protože mám docela prostorný obývák a chci něco, co tam pěkně vynikne. Na druhou stranu, malé listy vypadají také zajímavě a možná by se lépe hodily na stůl nebo do menších květináčů, které plánuju rozmístit po bytě. Takže teď nevím, jestli investovat do těch větších nebo radši sáhnout po těch menších variantách. Které z nich jsou podle vás snadnější na pěstování? Mají nějaké rozdíly v péči? Zajímalo by mě také, jak se liší v barvách a vzorech? Co vám osobně víc vyhovuje? Vím, že každý má jiný vkus, ale rád bych slyšel názory od ostatních pěstitelů. Děkuju za jakoukoli pomoc!

155 slov
1.6 minut čtení
13. 10. 2024
Luboš Fojtík

Koleusy jsou fakt super rostliny. Osobně bych šel do těch s většími listy, protože fakt udělají v obýváku pěkný efekt. Dají se hodně kombinovat a mají parádní barvy, což je fakt důležité, když chceš něco výrazného. Menší listy jsou hezké taky, ale spíš na stůl nebo do nějakých menších květináčů. Když jde o péči, tak si myslím, že rozdíly nejsou moc velké. Oba typy potřebují podobnou zálivku a světlo, takže se ti to nebude nějak extra kompliko. Vzory a barvy jsou různý, ale mnohdy záleží na odrůdě. Nakonec si vyber podle toho, co se ti víc líbí a co bys chtěl mít doma. Osobně bych šel do těch větších, prostě víc vyniknou.

112 slov
1.1 minut čtení
25. 12. 2024
Michaela Vojtěchová

Koleusy s velkýma listama fakt vypadají parádně, hlavně když chceš udělat dojem. V obýváku by to mohlo vypadat skvěle. Ale menší listy mají taky něco do sebe, jsou takový roztomilý a dají se hezky aranžovat na stůl nebo na police. Co se týče pěstování, já jsem měl zkušenosti spíš s těma většíma a byly docela odolný, ale je pravda, že malý koleusy se mi dařily v menších květináčích líp. Co se péče týče, tak většinou potřebují dost světla, ale ne přímý slunce, jinak se spálí. Barvy a vzory jsou fakt různorodý – velký koleusy mají často výraznější barvy a vzory, zatímco malý můžou být víc jemný a decentní. Osobně mám radši ty s velkýma listama pro jejich efekt, ale záleží, co chceš vyzdvihnout v bytě. Takže zvaž, co se ti víc hodí do prostoru.

134 slov
1.3 minut čtení
29. 12. 2024
Václav Jiránek
Meskalin.cz/Články/Coleus a paleta barev
Barevné varianty koleusů: Jak vybrat ten pravý pro vaši zahraduPrůvodce nejzajímavějšími barevnými variantami koleusů, jejich dekorativním využitím a tipy na správnou kombinaci barev pro estetické ztvárnění zahrad...
1000 slov
10 minut čtení
26. 5. 2024
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky