Meskalin.cz/Fórum/Jak se starat o koleus v zimě?

Jak se starat o koleus v zimě?

Zdravím všechny milovníky rostlin! Mám doma koleus, který mi dělá radost svými nádhernými barevnými listy, ale teď, když se blíží zima, tak se obávám, jak se o něj postarat. Slyšela jsem, že v zimě může být péče o koleus trochu komplikovanější než v létě, a tak bych chtěla poprosit o rady. Jak často by se měl zalévat v zimě? Mám ho nechat na okně, nebo ho raději přemístit na méně slunné místo? Co teplota, je potřeba ho chránit před mrazem? A co hnojivo, má smysl hnojit v zimě, nebo to radši nechat na jaro? Taky jsem slyšela, že koleus může ztratit barvu nebo dokonce uschnout, pokud není v zimních měsících v optimálních podmínkách. Takže by mě zajímalo, jaké konkrétní podmínky jsou pro něj ideální? Budu ráda za jakékoliv tipy a zkušenosti s péčí o tento krásný rostlinný klenot během chladného období. Díky moc!

143 slov
1.4 minut čtení
18. 10. 2024
Bedřich Rozsypal

Koleus v zimě potřebuje trochu jinou péči než v létě. Zalévat ho moc nemusíš, stačí tak jednou za týden, nebo když vidíš, že je substrát suchý. Na okně ho klidně nech, ale dej pozor na přímé slunce, moc mu to neprospěje, tak ho radši dej na místo, kde bude mít rozptýlené světlo. Co se teploty týče, ideálně bys měla mít v místnosti kolem 15-20°C, ale pozor na mráz - to by mu fakt mohlo ublížit. Hnojivo radši odlož na jaro, teď už moc růst nebude, takže to nemá smysl. Barvy může ztratit, když bude mít málo světla a moc vody, takže se snaž najít tu správnou rovnováhu. Držím palce!

109 slov
1.1 minut čtení
6. 11. 2024
Eliška Vejvodová

Koleus v zimě je fakt výzva. Základem je ho ochránit před mrazem, takže ho dej určitě dovnitř, pokud je venku zima. Co se zalévání týče, v zimě to chce méně vody, tak jednou za týden nebo i míň. Nech ho na světlém místě, ale ne na přímém slunci, protože to může spálit listy. Teplota by měla být idealně kolem 15-20 stupňů, čím víc to klesne, tím hůř pro něj. Hnojení v zimě moc nedoporučuju, radši počkej na jaro. Barvy se mu můžou ztrácet, když nemá správné světlo a teplo. Takže hlavně chránit a sledovat, aby mu nebylo zima.

98 slov
1 minut čtení
1. 9. 2024
Martin Štěpán
Meskalin.cz/Články/Coleus a paleta barev
Barevné varianty koleusů: Jak vybrat ten pravý pro vaši zahraduPrůvodce nejzajímavějšími barevnými variantami koleusů, jejich dekorativním využitím a tipy na správnou kombinaci barev pro estetické ztvárnění zahrad...
1000 slov
10 minut čtení
26. 5. 2024
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky