Meskalin.cz/Fórum/Jak často zalévat sukulenty, aby kvetly?

Jak často zalévat sukulenty, aby kvetly?

V poslední době se mi daří pěstovat sukulenty, ale mám takovou otázku ohledně zalévání. Mám doma několik různých druhů a všiml jsem si, že některé z nich začínají kvést, což je úžasné! Ale nejsem si úplně jistý, jak často bych je měl zalévat, abych podpořil jejich kvetení. Slyšel jsem různé názory – někdo říká, že je potřeba zalévat jednou za týden, jiní tvrdí, že to závisí na ročním období a teplotě. Takže mě zajímá, jaký je ideální režim zalévání pro sukulenty, aby vzkvétaly a měly nádherné květy? Mám na mysli nejen to, kolikrát týdně nebo měsíčně, ale také jak by to mělo vypadat během různých ročních období. Je dobré zalévat je více na jaře a v létě a méně na podzim a v zimě? Jak poznám, kdy mají dost vody a kdy už je to moc? A co když jsou v květináčích s různými substráty – ovlivňuje to také potřebu vody? Rád bych slyšel zkušenosti ostatních pěstitelů a jejich tipy na to, jak správně zalévat sukulenty pro maximální kvetení!

169 slov
1.7 minut čtení
30. 7. 2021
Eva Švecová

Takže, to zalévání sukulentů je fakt takový složitější. Záleží na tom, jaký máš rostliny, ale obecně platí, že čím teplejší počasí, tím častěji je můžeš zalévat. Na jaře a v létě, kdy jsou aktivní a rostou, můžeš klidně jednou za týden nebo 10 dní. V zimě a na podzim to chce o dost méně, třeba jednou za měsíc nebo když je substrát úplně suchý. Rozhodně se vyhni tomu, aby stály ve vodě – to je smrt pro sukulenty! Poznáš to podle listů, když začnou být měkké nebo hnědé, tak to je známka, že mají málo vody. Když jsou moc vodnaté nebo padají dolů, je to přelité. A jo, substrát taky hraje roli – pokud máš lehký, propustný substrát, tak to víc schne a budeš muset víc zalévat. Takže sleduj svoje rostlinky a podle toho upravuj zalévání.

136 slov
1.4 minut čtení
20. 12. 2024
Jan Mareš

Zalévání sukulentů je fakt ošemetná věc. Obecně platí, že bys měl zalévat, až když substrát úplně vyschne. V létě můžeš klidně zalévat jednou za týden nebo i častějc, pokud je vedro. Na jaře a v létě to fakt frčí, takže se ti budou rozrůstat a klidně i kvést. Na podzim a v zimě ale zpomalíš, protože sukulenty si odpočinou a potřebují míň vody – klidně i jednou za měsíc.

Důležitý je taky substrát, jestli máš něco s dobrou drenáží, tak to bude rychleji schnout a nebudeš je moc přelévat. No a pozor na známky přelití – žloutnutí listů nebo hniloba. Když jsou listy pevný a šťavnatý, tak mají dost vody. Takže opravdu sleduj, jak se chovají, a podle toho se řiď. To kvetení hodně závisí na tom, jak se o ně staráš, takže hodně štěstí!

136 slov
1.4 minut čtení
4. 1. 2024
Renata Machová
Meskalin.cz/Články/Pěstování vzácných druhů
Jak dosáhnout úspěšného kvetení vzácných sukulentůObjevte tajemství úspěšného kvetení vzácných sukulentů s naším komplexním průvodcem, který zahrnuje specifické potřeby a péči během různých fází růstu...
1000 slov
10 minut čtení
26. 2. 2021
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky