Meskalin.cz/Fórum/Co potřebují vzácné kaktusy, aby vykvetly?

Co potřebují vzácné kaktusy, aby vykvetly?

Zajímalo by mě, co všechno je potřeba udělat pro to, aby vzácné kaktusy konečně vykvetly. Mám doma pár krásných exemplářů, které jsem se snažil pěstovat už docela dlouho, ale zatím žádný z nich neprojevil ochotu k tomu, aby vykvetl. Slyšel jsem, že některé druhy mohou kvést jen za určitých podmínek, jako je správná teplota nebo nějaká specifická doba odpočinku. Jaké faktory hrají roli při podmínkách pro kvetení? Je důležitá i vlhkost vzduchu nebo typ půdy? Myslíte, že bych měl použít nějaké speciální hnojivo na kaktusy nebo jen prostě čekat a doufat, že se to stane? Něco jsem četl o tom, že vzácné druhy kaktusů potřebují víc světla, ale nevím přesně, kolik hodin denně by měly být na slunci. A co zalévání? Mám strach, že když je zaliju moc, tak uhynou, a když málo, tak se ani neprobudí. Jak často je tedy potřeba kaktusy zalévat, aby měly šanci vykvést? Vím, že každý druh může mít trochu jiné potřeby, ale máte někdo zkušenosti s tímto tématem? Rád bych slyšel rady od těch, kteří už úspěšně přivedli vzácné kaktusy ke kvetení.

178 slov
1.8 minut čtení
8. 3. 2021
Milada Sýkorová

Kvetení kaktusů je fakt umění. Hlavně je důležité mít na paměti, že každý druh má svoje specifické požadavky. Obecně platí, že potřebují hodně světla, tak minimálně 6-8 hodin slunce denně. Některé vzácné druhy dokonce preferují přímé slunce. Co se týče teploty, v létě by měly být na teplejších místech a v zimě na chladnějším, ale ne pod nulou, jinak to nedávají. Zima je i období odpočinku, takže nepřehánět s vodou. Zalévej je jednou za 2-4 týdny, podle teploty a vlhkosti vzduchu. Hlavně dej pozor na to, aby substrát mezi zaléváním úplně proschnul. Půda by měla být propustná, ideální je směs pro sukulenty. Hnojivo můžeš zkusit během vegetačního období, ale opatrně – slabší koncentrace je lepší než přehnojit. Měj trpělivost a sledovat je, třeba tě překvapí! Dobré štěstí!

127 slov
1.3 minut čtení
12. 1. 2025
Matěj Kolman

Kvetení kaktusů je fakt umění, ale pár tipů ti může pomoct. První věc, co potřebuješ mít na paměti, je světlo. Většina kaktusů chce spoustu přímého slunce, klidně 6 až 8 hodin denně. Zkus je mít u okna, ale ne na úplném poledním slunci, aby se nespálily. Teplota taky hraje roli; v létě by to mělo být teplejší a na zimu je dobrý dát jim trochu chladnější prostředí, tak kolem 10-15 stupňů Celsia. To je důležité pro jejich odpočinek.

Pokud jde o zalévání, to je jako tanec – chce to cit. V létě je můžeš zalévat víc, ale nikdy nenechávej vodu stát v misce. Třeba jednou za 2-3 týdny na jaře a v létě, ale v zimě skoro nic. Co se týče půdy, chce to dobrou propustnou směs, něco speciálně na kaktusy je ideální.

Hnojení taky může pomoct. Zkus nějaké tekuté hnojivo pro kaktusy během vegetačního období, třeba jednou za měsíc. A pamatuj, že trpělivost je klíč. Někdy prostě potřebují víc času nebo mají nějaký svůj vnitřní rytmus. Tak drž palce!

168 slov
1.7 minut čtení
26. 12. 2024
Libor Kučera
Meskalin.cz/Články/Pěstování vzácných druhů
Jak dosáhnout úspěšného kvetení vzácných sukulentůObjevte tajemství úspěšného kvetení vzácných sukulentů s naším komplexním průvodcem, který zahrnuje specifické potřeby a péči během různých fází růstu...
1000 slov
10 minut čtení
26. 2. 2021
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky