Meskalin.cz/Fórum/Můžu přesazovat sukulenty během kvetení?

Můžu přesazovat sukulenty během kvetení?

Zdravím všechny milovníky sukulentů! Mám takovou otázku ohledně péče o mé rostlinky. V poslední době jsem si všiml, že moje sukulenty začaly kvést a jsou opravdu nádherné. Ale teď mě napadlo, jestli je v pořádku je přesadit, když jsou v takovém krásném období. Četl jsem, že některé rostliny by se neměly přesazovat, když kvetou, protože to může ovlivnit jejich růst nebo dokonce i kvetení. Jaké máte zkušenosti? Je lepší čekat, až odkvetou, nebo to nevadí? Měl bych se nějak připravit na to, že bych je mohl přesadit, třeba použít jiný substrát nebo něco? A co se týče zalévání po přesazení – mám to udělat jinak, než obvykle? Budu vděčný za vaše rady a zkušenosti!

114 slov
1.1 minut čtení
11. 12. 2023
Zdeněk Bílek

Přesazení sukulentů během kvetení je trochu risk, ale většinou to nevadí. Zkuste si vzpomenout na to, že pokud rostlina už kvete, může to být stresující. Takže pokud to není nutné, možná počkejte až odkvetou. Když už to uděláte, dejte jim substrát s dobrou drenáží a zkuste je po přesazení moc nezalévat, tak pár dní klid. U sukulentů je lepší přehnat to se zálivkou, než aby stály ve vodě. Obecně platí, že čím méně je rušíte, tím líp. Tak hodně štěstí!

80 slov
0.8 minut čtení
12. 2. 2024
Vojtěch Zich

Není to ideální, ale dá se to. Sukulenty většinou snesou přesazení i během kvetení, ale můžeš je tím stresovat a ovlivnit kvetení. Když už chceš přesazovat, tak doporučuju počkat na konec kvetení, aby si rostliny odpočinuly. Pokud se rozhodneš teď, použij lehký substrát pro sukulenty a hned po přesazení je moc nezalévej, radši pár dní počkej, aby se kořeny zotavily. Zalévání po přesazení je důležité nezdělat, zálivka může udělat víc škody než užitku. Takže v klidu, ale opatrně s tím.

80 slov
0.8 minut čtení
6. 6. 2024
Kamila Matějková
Meskalin.cz/Články/Pěstování vzácných druhů
Jak dosáhnout úspěšného kvetení vzácných sukulentůObjevte tajemství úspěšného kvetení vzácných sukulentů s naším komplexním průvodcem, který zahrnuje specifické potřeby a péči během různých fází růstu...
1000 slov
10 minut čtení
26. 2. 2021
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky