Meskalin.cz/Fórum/Kdy je nejlepší doba na hnojení sukulentů pro kvetení?

Kdy je nejlepší doba na hnojení sukulentů pro kvetení?

Když se podívám na svoje sukulenty, tak mi vždycky přijde zvláštní, jak se některé z nich rozhodnou vykvést. Ale co vlastně ovlivňuje to, kdy a jak moc rostliny kvetou? Hrozně mě zajímá, jestli je nějaký speciální čas v roce, kdy by se hnojení mělo dělat, aby moje sukulenty rozkvetly co nejvíc. Je lepší hnojit na jaře, když začíná růst, nebo až v létě, když mají plné slunce? A co podzim a zima? Měli bychom v těchto měsících hnojení úplně vynechat? Jaké hnojivo je nejlepší použít, aby se podpořilo kvetení? Slyšel jsem, že některé sukulenty potřebují specifické živiny, takže pokud bych chtěl dosáhnout co nejvíce květů, měl bych se víc zaměřit na určité složení. Zajímalo by mě také, jaké jsou zkušenosti ostatních pěstitelů. Jaké byly vaše úspěchy a neúspěchy s hnojením sukulentů pro kvetení? Máte nějaké tipy nebo triky? Rád bych slyšel názory a rady od vás, kteří máte víc zkušeností než já. Díky!

153 slov
1.5 minut čtení
30. 6. 2023
Bohuslav Tomeš

Dobrý den, hnojení sukulentů pro kvetení je fakt důležité a je nejlepší začít na jaře, když rostliny začínají růst. V tu dobu potřebují hodně živin, aby se připravily na kvetení. Letní hnojení může taky pomoct, hlavně když jsou na slunci, ale s opatrností, aby se to nepřehnalo. Podzim a zima jsou spíš klidové období, takže hnojení bych vynechal. Co se týče hnojiva, něco s vyšším podílem fosforu pomůže podpořit květy. Zkušenosti se liší, ale většina lidí potvrzuje, že pravidelné hnojení na jaře a v létě přináší hezké výsledky. Takže doporučuji sledovat, jak sukulenty reagují a podle toho přizpůsobit hnojení.

99 slov
1 minut čtení
9. 6. 2023
Petr Jedlička

Hnojení sukulentů pro kvetení je fakt zajímavá věc. Obecně platí, že nejlepší doba na hnojení je na jaře, když rostlinky začínají růst. To je pro ně signál, že mají dostatek světla a tepla, takže se můžou soustředit na vývoj a kvetení. Takže klidně hnojivo přidej na jaře, ideálně nějaké s vyšším obsahem fosforu, to podporuje květy. Co se týče léta, tak pokud máš sukulenty venku a dostávají hodně slunce, můžeš ještě hnojit, ale opatrně, aby ses to nepřehnal a neupálil je. Na podzim už většinou hnojení vynechávám, protože se rostliny připravují na spánek. Zimu radši úplně bez hnojení, to fakt nepotřebují.

Jaké hnojivo? Tak třeba tekuté hnojivo pro kvetoucí rostliny nebo speciální hnojivo na sukulenty a kaktusy. Většina z nich potřebuje kvalitní živiny, ale přesně co který druh potřebuje, to se dost liší. Já mám zkušenosti s tím, že když jsem dodržoval pravidlo jaro-léto hnojení, tak mi pár sukulentů pěkně vykvetlo. Takže zkus začít na jaře a uvidíš! Jinak většinou lidi radí dávat méně než víc, aby se rostlina nespálila. Držím palce!

171 slov
1.7 minut čtení
3. 5. 2022
Luboš Havlík
Meskalin.cz/Články/Pěstování vzácných druhů
Jak dosáhnout úspěšného kvetení vzácných sukulentůObjevte tajemství úspěšného kvetení vzácných sukulentů s naším komplexním průvodcem, který zahrnuje specifické potřeby a péči během různých fází růstu...
1000 slov
10 minut čtení
26. 2. 2021
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky