Meskalin.cz/Fórum/Jak poznám, že můj kaktus má škůdce?

Jak poznám, že můj kaktus má škůdce?

Mám doma několik kaktusů a poslední dobou se mi zdá, že jeden z nich nevypadá úplně dobře. Všiml jsem si, že některé z jeho trnů začaly blednout a na některých místech se objevily podivné skvrny. Zajímalo by mě, jaké známky by mi mohly napovědět, že by mohl mít nějaké škůdce. Slyšel jsem o různých parazitech, jako jsou mšice nebo štítenky, ale nejsem si jistý, jak je poznat. Co byste doporučili sledovat? Je dobré prozkoumat rostlinu pod lupou nebo stačí prostě se podívat na listy a stonky? A co když bych na něm našel nějaké pavučinky? Znamená to už nějaký pořádný problém? Rád bych slyšel vaše zkušenosti a tipy, abych mohl udělat všechno proto, aby moje kaktusy zůstaly zdravé a krásné. Jaké metody používáte na kontrolu škůdců a co dělat, když už nějaké najdete? Děkuji za rady!

136 slov
1.4 minut čtení
9. 4. 2023
Antonín Vaněk

Pokud si všimneš, že kaktus bledne, má skvrny nebo se zdá, že mu opadávají trny, určitě je na místě pátrat po škůdcích. Podívej se pořádně na stonky a podívej se na trny, občas tam najdeš mšice nebo svilušky. Pavučinky určitě nejsou dobré znamení a většinou to naznačuje, že máš problém se sviluškama, který může rychle přerůst v katastrofu, pokud to necháš být. Prozkoumat rostlinu pod lupou je fajn nápad – detailní pohled ti pomůže vidět i drobné parazity. Na kontrolu doporučuji i zkontrolovat půdu, někdy se tam mohou skrývat larvy nebo jiní škůdci. Když už něco najdeš, tak zkus použít insekticidní mýdlo nebo neemový olej – většinou pomáhá a je to šetrnější než silné chemikálie. A nezapomínej na prevenci, pravidelně kontroluj zbytek kaktusů, ať se ti to nerozšíří na všechny.

130 slov
1.3 minut čtení
9. 2. 2024
Kristýna Hladíková

Když tvoje kaktusy vypadají divně, je dobré se na ně pořádně podívat. Zjisti, jestli nemají nějaké skvrny, jako si zmínil. Blednutí trnů může být známka, že něco není v pořádku. Mšice jsou malé a většinou je najdeš na spodní straně stonku nebo listů. Štítenky vypadají jako malé hnědé nebo bílé skvrny, které se drží pevně na rostlině. Pavučinky znamenají, že máš možná svilušku, což je vážný problém a je potřeba to rychle řešit. Když vidíš pavučinky, zkus kaktus osprchovat vodou nebo použij nějaký insekticid. Pokud najdeš nějaké škůdce, nejlepší je oddělit nemocnou rostlinu od ostatních a pořádně ji ošetřit. Můžeš použít i mýdlovou vodu nebo neemový olej, pokud nechceš moc chemie. Takže jo, prohlídni ho důkladně a pokud něco najdeš, nečekej a začni s léčbou.

125 slov
1.3 minut čtení
22. 2. 2024
Šárka Vacková
Meskalin.cz/Články/Pěstování vzácných druhů
Péče o vzácné kaktusy: Prevence nemocí a škůdcůZískejte tipy na prevenci a léčbu nejčastějších onemocnění a napadení škůdci u vzácných kaktusů, abyste ochránili jejich zdraví a krásu.
1000 slov
10 minut čtení
23. 4. 2022
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky