Meskalin.cz/Fórum/Hnědé skvrny na kaktusu, co s tím?

Hnědé skvrny na kaktusu, co s tím?

Před pár dny jsem si všiml, že se na mém oblíbeném kaktusu, který mám už několik let, objevily hnědé skvrny. Kaktus je jinak zdravý, vypadá to, že mu nic nechybí, ale ty skvrny mě dost znepokojují. Nevíte, co by to mohlo znamenat? Je to známka nějaké choroby nebo škůdců? Slyšel jsem něco o houbových onemocněních, ale nejsem si jistý. Jak se dá taková situace řešit? Měl bych kaktus přesadit nebo ho ošetřit nějakým speciálním přípravkem? A jak moc je to vážné, hrozí mu nějaké nebezpečí? Měnil jsem nedávno místo jeho pěstování a možná tam bylo víc vlhkosti, než byl zvyklý. Mohlo by to mít vliv na ty skvrny? Budu vděčný za každou radu nebo zkušenost, protože nechci o svého kaktusa přijít. Díky moc!

123 slov
1.2 minut čtení
4. 12. 2024
Magdaléna Říhová

Ty hnědý skvrny na kaktusu můžou bejt různejch příčin. Může to být houbový onemocnění, jako plíseň, když je moc vlhko. Taky to může být známka spálení od slunce nebo roztočů, co si na něm pochutnávaj. Zkus nejdřív zkontrolovat, jestli nemáš na kaktusu nějaký škůdce nebo pavučinky. Pokud je to plíseň, tak můžeš zkusit ošetřit fungicidem. Přesazení mu asi neublíží, zvlášť když jsi měnil místo a možná má problém s kořeny nebo substrátem. Důležitý je snížit zálivku a zajistit lepší odvodnění, aby se nemohl držet v hlíně. Hlavně mu dej dost světla a vzduchu. Pokud to nezlepšíš, tak bys mohl přijít o kaktus, tak radši začni něco dělat.

107 slov
1.1 minut čtení
14. 1. 2025
Pavla Světlíková

Ty hnědý skvrny na kaktusu můžou být různé věci. Pokud se to objevilo po změně místa, tak je dost možný, že má víc vlhkosti než je zvyklý, jak říkáš. Může to být plíseň nebo i špatná péče. Zkus zkontrolovat, jestli nemáš na kaktusu nějaký hmyz, protože to taky může způsobovat hnědnutí. V případě houbových onemocnění zkus ošetřit fungicidem, ten by měl pomoci. Pokud to vypadá vážně, tak raději kaktus přesadit do čerstvého substrátu a vyhnout se přelévání. Hlavně sleduj, jak se chová dál, a pokud to bude horší, tak bych se nebál sehnat odbornou pomoc. Držím palce!

97 slov
1 minut čtení
1. 8. 2022
Zdeněk Eliáš
Meskalin.cz/Články/Pěstování vzácných druhů
Péče o vzácné kaktusy: Prevence nemocí a škůdcůZískejte tipy na prevenci a léčbu nejčastějších onemocnění a napadení škůdci u vzácných kaktusů, abyste ochránili jejich zdraví a krásu.
1000 slov
10 minut čtení
23. 4. 2022
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky