Meskalin.cz/Fórum/Jak často bych měl kontrolovat kaktusy na škůdce?

Jak často bych měl kontrolovat kaktusy na škůdce?

Mám doma několik různých kaktusů a sukulentů, které se mi daří pěstovat, ale v poslední době jsem začal mít obavy ohledně škůdců. Rád bych věděl, jak často bych měl své kaktusy kontrolovat, abych předešel nějakým problémům. Mám na mysli například mšice, svilušky nebo plísně. Je lepší je kontrolovat každý týden, nebo stačí jednou za měsíc? A co když si nevšimnu nějakého napadení hned? Mohou škůdci nějak rychle zničit rostlinu? Zajímalo by mě také, jestli existují nějaké signály, podle kterých bych mohl poznat, že se něco děje, jako například změna barvy nebo kroucení listů. Potřebuji poradit, jak na to jít, protože nechci přijít o své milované rostlinky. Jaké máte zkušenosti s kontrolou kaktusů na škůdce? Jak to děláte vy a co doporučujete? Děkuji za jakékoli rady!

125 slov
1.3 minut čtení
16. 3. 2024
Vojtěch Roubal

Kontrola kaktusů na škůdce by měla být pravidelná, ale nemusíš to hrotit. Týdně je asi moc, spíš bych doporučil jednou za dva týdny nebo jednou měsíčně. Měj na paměti, že některé škůdce jako mšice nebo svilušky můžou napadnout rostlinu dost rychle. Když si jich nevšimneš, tak ti můžou kaktusy dost poškodit.

Dávej pozor na změny barvy, kroucení nebo zasychání - to jsou jasné signály, že něco není v pořádku. Pokud vidíš nějaké pavučinky nebo bílé chomáče, tak to bývá špatný signál.

Osobně kontroluju při zalévání, což mi přijde jako nejlepší čas, protože se většinou dívám na každou rostlinku blíž. Déle než měsíc bych asi nenechával, radši si je prohlídni častěji, abys předešel problémům.

113 slov
1.1 minut čtení
5. 6. 2024
Michal Soukup

Kontrolovat kaktusy na škůdce bys měl tak jednou za týden, obzvlášť když jsou v sezóně růstu. Mšice a svilušky se fakt rychle rozmnožují a můžou ti zničit rostlinu, takže čím dřív je chytíš, tím líp. Co se týče signálů, tak si dej pozor na žloutnutí, kroucení nebo padání listů, to většinou znamená, že něco není v pořádku. Také se můžeš dívat na jemné pavučinky u svilušek. Když si toho nevšimneš hned, tak to může být problém, ale když budeš kontrolovat pravidelně, tak to zvládneš. Osobně jsem měl párkrát problém s mealybugy a stačilo to chytit včas a pak je jen vyčistit vodou nebo alkoholem. Takže fakt nezapomínej koukat na ty svý miláčky!

112 slov
1.1 minut čtení
1. 1. 2025
Jindřich Kříček
Meskalin.cz/Články/Pěstování vzácných druhů
Péče o vzácné kaktusy: Prevence nemocí a škůdcůZískejte tipy na prevenci a léčbu nejčastějších onemocnění a napadení škůdci u vzácných kaktusů, abyste ochránili jejich zdraví a krásu.
1000 slov
10 minut čtení
23. 4. 2022
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky