Meskalin.cz/Fórum/Může mi kaktus umřít kvůli přemokření?

Může mi kaktus umřít kvůli přemokření?

Zdravím všechny milovníky kaktusů a sukulentů, mám takový dotaz ohledně péče o naše zelené kamarády. Slyšel jsem, že několik lidí mělo potíže s tím, že jejich kaktusy uhynuly, a to prý z důvodu přemokření. Je to pravda? Jak moc je vlastně možné, aby se kaktusovi stalo, že dostane příliš vody? Já osobně mám doma několik kaktusů různých druhů a snažím se jim věnovat co nejvíc péče. Většinou je zalévám jednou za dva týdny, ale teď se mi zdá, že jsem možná zalil o něco víc a začínám mít strach, jestli to nemůže způsobit nějaké vážné potíže. Před časem jsem četl, že kaktusy jsou na přemokření velmi citlivé a že by se jim mělo dávat pozor hlavně na to, aby stály v dobře drenážovaných květináčích. Mám tedy hrozný strach, že jsem to podcenil a teď by mohlo být už pozdě. Kdybych měl zjistit, že je něco v nepořádku s mými kaktusy, jak bych to měl poznat? Mohou mít nějaké viditelné příznaky nebo změny chování? Měli byste pro mě nějaké rady nebo tipy, jak se vyhnout tomu, aby moje rostlinky trpěly a umíraly kvůli vodě? Jak často bych měl vlastně kontrolovat půdu a co všechno mohu udělat pro to, abych zajistil optimální podmínky pro růst? Děkuji vám za odpovědi!

207 slov
2.1 minut čtení
14. 3. 2023
Bohuslav Šimůnek

Jo, kaktusy fakt můžou umřít kvůli přemokření. Normálně snesou sucho, ale když je pře zaléváš, kořeny začnou hnitět. Příznaky jsou jasný – pokud začne kaktus měknout, zčerná nebo se na něm objeví nějaký fleky, tak to není dobrý znamení. Lepší je kontrolovat půdu, jestli není mokrá, než zalévat podle plánu. Kaktusy potřebujou dobrý drenážní květináče, aby voda mohla odtéct. Zkus radši zalévat jednou za tři týdny a mezi tím pohlídat, jestli se jim daří. Když už máš ten strach, klidně je nech na sluníčku – dodá to energii a osušení je taky dobrý. S těma kaktusama se prostě musíš naučit trochu cítit, co potřebujou.

104 slov
1 minut čtení
7. 11. 2024
Alena Klímová

Jasně, kaktusy fakt umí umřít na přemokření. Tyhle rostlinky jsou zvyklý na suchý podmínky a když je zaliješ moc, začnou hnít kořeny. Uvidíš to tak, že listy nebo tělo kaktusu začnou měknout, ztmavnou nebo se dokonce začnou rozpadat. Zkus je kontrolovat pravidelně, ideálně když půda úplně proschně. Drenáž je klíčová, takže jestli máš květináč bez děr, tak to je problém. Raději si dej pozor na to, jak často zaléváš. V zimě třeba stačí i jednou za měsíc. Když ti kaktus začne uhybat nebo se deformovat, to už může být varování. Takže ve zkratce – sleduj je, kontroluj půdu a nenechávej je stát ve vodě!

104 slov
1 minut čtení
31. 12. 2024
Helena Vobořilová
Meskalin.cz/Články/Pěstování vzácných druhů
Péče o vzácné kaktusy: Prevence nemocí a škůdcůZískejte tipy na prevenci a léčbu nejčastějších onemocnění a napadení škůdci u vzácných kaktusů, abyste ochránili jejich zdraví a krásu.
1000 slov
10 minut čtení
23. 4. 2022
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky