Meskalin.cz/Fórum/Jak často zalévat kaktusy?

Jak často zalévat kaktusy?

Rád bych se zeptal na něco, co mě už delší dobu trápí, a to je péče o moje kaktusy. Mám jich doma pár a každý z nich vypadá trochu jinak, ale nejsem si jistý, jak často je vlastně mám zalévat. Četl jsem, že kaktusy mají rády sucho a že přelévání může být pro ně smrtící, ale jak poznat, kdy je ten správný čas na zalití? Někdo říká jednou za týden, jiný zase jednou za měsíc. Je to vůbec možné mít nějaký obecný harmonogram? Taky mě zajímá, jestli záleží na druhu kaktusu nebo na ročním období. Například v zimě to asi bude jiné než v létě, že? Taky by mě zajímalo, jestli se má zalévat odshora nebo jestli je lepší nějaký jiný způsob, jako třeba ponoření do vody na chvilku. A co substrát? Mám používat speciální směs pro kaktusy nebo stačí obyčejná zemina? Jaké jsou vaše zkušenosti s tímto tématem? Omlouvám se za všechny ty otázky najednou, ale opravdu bych chtěl mít své kaktusy zdravé a krásné. Díky za každou radu!

170 slov
1.7 minut čtení
25. 5. 2022
Tereza Buchtová

Zalévání kaktusů je fakt taková věda. Obecně platí, že kaktusy milují sucho, takže časté zalévání je fakt špatný nápad. Nejlepší je mít to tak, že zaléváš, když substrát úplně vyschne. V létě to může být jednou za dva týdny a v zimě klidně jednou za měsíc nebo i míň. Záleží na teplotě a vlhkosti v místnosti.

Co se týče druhu, tak jo, některé kaktusy potřebujou víc vody než jiný, takže když máš různý druhy, sleduj je. Zalévat bys měl odspodu, to znamená ponořit květináč do vody na pár minut a pak nechat okapat. Jakmile si zvykneš, budeš to cítit.

A substrát? Určitě použij směs pro kaktusy, ta je dobře propustná a zabrání přelévání. Normální zemina by mohla zadržovat moc vody a to je pro kaktusy smrtelný. Takže v tomhle se radši drž těch speciálních směsí. Když to budeš dělat správně, budou ti kaktusy prospívat!

144 slov
1.4 minut čtení
4. 12. 2024
Lucie Kafková

Zalévání kaktusů je taková věda, ale dá se to zvládnout. Většina kaktusů opravdu miluje sucho, takže pokud máš pocit, že je hlína suchá, tak je načase zalít. V létě můžeš zkusit zalévat tak jednou za 2-3 týdny, ale v zimě stačí jednou za měsíc nebo klidně i méně. Záleží na teplotě a vlhkosti v místnosti. Sleduj spíš substrát než nějaký harmonogram.

Co se týče způsobu zalévání, klidně možeš zkusit i namočit květináč do vody na chvilku, aby se substrát pořádně nasákl, ale určitě ne zalévat odshora moc, to může udělat paseku s kořeny. A substrát? Speciální směs pro kaktusy je nejlepší volba, má dobrý odtok vody. Takže jo, snaž se držet tyhle základní tipy a tvoje kaktusy by měly být v pohodě.

121 slov
1.2 minut čtení
5. 8. 2024
Jaroslav Jiránek
Meskalin.cz/Články/Nejvzácnější kaktusy
Jak správně pečovat o vzácné kaktusy: Tipy a trikyObjevte tajemství úspěšné kultivace vzácných kaktusů s našimi tipy a triky. Naučte se, jak zajistit zdravý růst a dlouhý život vašim milovaným kaktusů...
1000 slov
10 minut čtení
12. 4. 2022
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky