Meskalin.cz/Fórum/Jak poznám, jestli můj kaktus potřebuje víc světla?

Jak poznám, jestli můj kaktus potřebuje víc světla?

Mám doma pár kaktusů a poslední dobou se mi zdá, že jeden z nich nevypadá úplně nejlépe. Přemýšlím, jestli mu náhodou nedochází světlo, ale nejsem si úplně jistý, jak to poznat. Vím, že kaktusy milují slunce a potřebují ho víc než jiné rostliny, ale jaké konkrétní příznaky by mi měly napovědět, že je na tom špatně? Je normální, že se jejich barva mění na bledší odstín nebo že začnou vypadat trochu shrbeně? A co když začnou růst do výšky, ale vypadají slabě? Zkoušel jsem je přesunout blíž k oknu, ale mám obavy, abych je nespálil. Jaké množství světla je pro ně vlastně ideální? Třeba jak dlouho by měly být na přímém slunci denně? Myslím, že jsem slyšel něco o tom, že některé druhy kaktusů snesou i stín, ale jak to poznat? Je možné, že když mají málo světla, začnou mít i problémy s kořeny nebo se napadnou škůdci? Co byste doporučili jako nejlepší způsob, jak zjistit potřebu světla pro různé druhy kaktusů? Omlouvám se za spoustu otázek najednou, ale chci se ujistit, že dělám pro své kaktusy to nejlepší. Děkuji za rady!

182 slov
1.8 minut čtení
11. 1. 2023
Marie Kubíčková

Když kaktus nemá dost světla, tak se to většinou projeví změnou barvy – bledne a může vypadat vybledle nebo dokonce žlutě. Taky je normální, že se začnou ohýbat nebo šplhat nahoru jako by se snažili dostat blíž k oknu. Ideálně by měly mít aspoň 6 hodin přímého slunce denně, ale dej bacha, aby ses nesnažil je hned dát na přímé slunce, pokud byly zvyklé na méně. Postupně je aklimatizuj, jinak je spálíš. Některé druhy kaktusů snesou i polostín, takže pokud máš nějakého, co je trošku víc stínomilný, tak mu uškodit nemusíš. Můžeš zkusit zjistit konkrétní druhy svých kaktusů a podle toho hledat, co jim vyhovuje. Když jsou v nouzi o světlo, můžou mít i problémy s kořeny nebo se na nich usazovat škůdci. Takže přemýšlej o umělém osvětlení pokud je to potřeba a sleduj je.

135 slov
1.4 minut čtení
27. 9. 2024
Filip Buchta

Kaktusy fakt potřebujou světlo, to je jasný. Když začnou blednout, nebo se deformovat a vypadat shrbeně, tak to je známka, že mají málo světla. Taky jestli rostou víc do výšky a nejsou silný, tak to je další varovnej signál. Ideálně by měly být na přímým slunci aspoň 6 hodin denně, ale dej pozor, aby to nebylo hned vedle okna, kde to praží jako blázen. Některý kaktusy snesou i stín, ale většinou se jim daří v plným slunci. Když mají málo světla, můžou mít problémy s kořeny a možná přitáhnout škůdce – to zažil asi každej, kdo má kaktusy. Zkus je přesunout blíž k oknu, ale nezapomeň je pomalu aklimatizovat na víc světla, jinak je spálíš. Každopádně zkontroluj i typ kaktusu, protože některý potřebujou víc světla než jiný. Takže se neboj experimentovat a uvidíš, co funguje!

135 slov
1.4 minut čtení
28. 11. 2024
Markéta Dvořáčková
Meskalin.cz/Články/Nejvzácnější kaktusy
Jak správně pečovat o vzácné kaktusy: Tipy a trikyObjevte tajemství úspěšné kultivace vzácných kaktusů s našimi tipy a triky. Naučte se, jak zajistit zdravý růst a dlouhý život vašim milovaným kaktusů...
1000 slov
10 minut čtení
12. 4. 2022
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky