Meskalin.cz/Fórum/Můžu kaktusy pěstovat venku v létě?

Můžu kaktusy pěstovat venku v létě?

Zajímalo by mě, jestli je možné pěstovat kaktusy venku během léta. Myslím, že by to mohlo být fajn, protože jsme konečně dostali pár slunečných dní a já mám docela dost kaktusů, které se mi už nevejdou na parapet. Vím, že většina kaktusů potřebuje hodně světla a tepla, ale zároveň jsem slyšel, že některé druhy jsou docela citlivé na vlhkost a nebo počasí. Jak to vlastně je? Mám strach je venku nechat přes den, protože přece jenom naši zahrádku občas navštíví i dešťové přeháňky. A co noční teploty? Co když bude příliš chladno? Taky bych rád věděl, jestli je potřeba nějakým způsobem chránit kaktusy před sluncem nebo větrem. Je lepší je umístit na slunné místo nebo do polostínu? A co takhle hnojení? Měl bych je před výsadbou nějak připravit nebo prostě jen přesadit do větších květináčů a nechat je venku? Rád bych slyšel od někoho, kdo má zkušenosti s pěstováním kaktusů venku v létě. Díky moc!

155 slov
1.6 minut čtení
18. 3. 2024
Jindřich Volf

Kaktusy venku v létě rozhodně můžou být, pokud si dáš pozor na pár věcí. Většina kaktusů miluje slunce, takže slunné místo je ideální. Ale pamatuj, že když je příliš horko, tak je dobrý je trochu chránit třeba před poledním sluncem, aby se nespálily. Co se deště týče, zkus je postavit někam, kde nebude hrozit stání vody - to by jim fakt uškodilo. Pokud máš obavy z nočních teplot, tak kaktusy jsou většinou dost odolné, ale pokud máš nějaké citlivější druhy, můžeš je na noc schovat zpátky dovnitř. Hnojení není nutné, ale pokud chceš, tak použij speciální hnojivo na kaktusy a sukulenty. Přesazení do větších květináčů před venkovním umístěním může být dobrý nápad, aby měly víc prostoru. Takže v podstatě - slunce ano, ale s rozumem a bez přemokření. Hodně štěstí s tvými kaktusy!

133 slov
1.3 minut čtení
4. 10. 2024
Lucie Horáková

Jasně, kaktusy se dají pěstovat venku v létě. Většina z nich má ráda sluníčko a teplo, takže pokud máte pár hezkých slunečných dnů, je to ideální. Ale pozor na to počasí, pokud hrozí déšť, je lepší je schovat nebo aspoň nějak chránit, protože moc vlhkosti jim nesvědčí. Klidně je dejte na slunné místo, ale radši ne do úplného poledního úpalu, jinak se může stát, že spálíte jejich jemné části. V noci si dejte pozor na chlad – pokud teploty klesnou pod nějakých 10°C, tak to už může být problém pro citlivější druhy. Hnojení bych spíš nechal na jaro před přesazením nebo na začátku léta, aby měly dost živin na růst. Můžete je přesadit do větších květináčů s dobrou drenáží a pak je jen postavit ven a sledovat, jak rostou. Důležitý je taky vzduch, takže dejte pozor na to, aby nebyly moc namačkané vedle sebe. Takže shrnuto – venku klidně, ale dávejte pozor na počasí a umístění.

156 slov
1.6 minut čtení
31. 10. 2024
Radek Vacek
Meskalin.cz/Články/Nejvzácnější kaktusy
Jak správně pečovat o vzácné kaktusy: Tipy a trikyObjevte tajemství úspěšné kultivace vzácných kaktusů s našimi tipy a triky. Naučte se, jak zajistit zdravý růst a dlouhý život vašim milovaným kaktusů...
1000 slov
10 minut čtení
12. 4. 2022
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky