Meskalin.cz/Fórum/Kaktus s hnědými skvrnami - co teď?

Kaktus s hnědými skvrnami - co teď?

Mám problém se svým kaktusem, který jsem si nedávno pořídil. Už nějakou dobu pozoruji, že se na něm objevily hnědé skvrny, a vůbec nevím, co to znamená. Kaktus mi vždycky připadal zdravý, tak jsem si říkal, že by mu nic nemělo být. Ale ty skvrny mě začínají opravdu znepokojovat. Myslím, že jsem mu možná dal příliš vody, ale zase na druhou stranu jsem se snažil dodržovat všechny rady ohledně zalévání. Víte, kaktusy přece nesnášejí přemokření jako ostatní rostliny. Mám také pocit, že hnědé skvrny mohou mít něco společného s nedostatkem světla, protože v zimě je tady u mě doma dost šero. Takže teď nevím, jestli bych měl kaktus přesunout blíž k oknu nebo jestli mám spíš zkontrolovat kořeny a ujistit se, že nejsou shnilé. Může to být i známka nějakého škůdce? Předtím jsem párkrát viděl malinké broučky na povrchu půdy a nejsem si jistý, jestli to může mít vliv. Co si o tom myslíte? Jak bych měl postupovat? Existuje nějaký způsob, jak zachránit kaktus před dalšími problémy? Prosím o radu od zkušenějších pěstitelů, protože já jsem v této oblasti ještě dost zelený.

182 slov
1.8 minut čtení
28. 7. 2022
Emil Jiránek

Hnědé skvrny na kaktusu můžou být signál, že něco není v pořádku. Může to být přehnojení nebo přemokření, jak říkáš, ale taky škůdci. Zkus se podívat na kořeny, jestli nejsou shnilé. Kaktusy fakt nesnášejí stát ve vodě, takže pokud je půda mokrá, dej mu šanci oschnout. Co se světla týče, kaktusy potřebují dostatek sluníčka, takže jestli máš možnost ho přesunout blíž k oknu, udělej to. A ty broučky, co jsi viděl? To by mohli být nějaký škůdci, třeba mšice nebo sviluška. Zkus zkontrolovat i ty. Pokud máš podezření na škůdce, můžeš zkusit chemii nebo přírodní insekticidy. Případně je dobré kaktus umýt vodou nebo jemným mýdlovým roztokem. Držím palce, ať se uzdraví.

111 slov
1.1 minut čtení
11. 10. 2024
Patrik Netolický

Hnědý skvrny na kaktusu můžou být známka několika problémů. První věc, co bych udělal, je zkontrolovat, jestli nemáš přemokřeno. Kaktusy fakt nesnáší vodu, takže pokud máš v květináči hodně vody, kořeny můžou začít hnit a to může způsobit ty skvrny. Zkus mu dát trochu času a nezalévat ho, dokud půda pořádně nevyschne.

Další věc je světlo. Pokud je kaktus v šeru, tak to může být taky problém. Zkus ho přesunout blíž k oknu, ale dej pozor, aby neměl přímý sluneční svit přímo na něj, protože by se mohl spálit.

Ohledně těch broučků – to může být klidně známka škůdců. Zkontroluj povrch půdy i samotný kaktus. Pokud najdeš nějaký hmyz, můžeš použít insekticid nebo mýdlovou vodu na jejich odstranění.

Takže shrnuto: zkontroluj kořeny, dej mu víc světla a zbav se škůdců. Držím palce!

129 slov
1.3 minut čtení
1. 12. 2023
Helena Zemanová
Meskalin.cz/Články/Nejvzácnější kaktusy
Jak správně pečovat o vzácné kaktusy: Tipy a trikyObjevte tajemství úspěšné kultivace vzácných kaktusů s našimi tipy a triky. Naučte se, jak zajistit zdravý růst a dlouhý život vašim milovaným kaktusů...
1000 slov
10 minut čtení
12. 4. 2022
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky