Meskalin.cz/Fórum/Může být příliš mnoho UV záření nebezpečné pro moje rostliny?

Může být příliš mnoho UV záření nebezpečné pro moje rostliny?

Zajímalo by mě, jestli je možné, že moc UV záření může uškodit mým rostlinám. Mám doma několik kaktusů a sukulentů, které se snažím pěstovat co nejlépe, ale občas se mi zdá, že slunce je na ně až moc silné. Občas si říkám, jestli není lepší je mít na místě, kde není tak přímé sluneční světlo. V poslední době jsem slyšel něco o tom, že UV záření může způsobit spálení listů nebo dokonce i úhyn rostlin. Je to pravda? Jak poznám, že moje rostliny dostávají příliš mnoho slunce? A co mám dělat, když si myslím, že by mohly být přepálené? Je nějaký způsob, jak jim pomoct nebo je ochránit před tímto nebezpečím? Zajímalo by mě i to, jestli existují nějaké specifické druhy rostlin, které jsou citlivější na UV záření než jiné. Doufám, že mi někdo pomůže a poradí s tímto problémem, protože chci mít zdravé a krásné rostliny.

147 slov
1.5 minut čtení
27. 8. 2022
Libor Hroch

Jo, moc UV záření fakt může škodit rostlinám. Kaktusy a sukulenty sice snesou dost slunce, ale až do určité míry. Když je slunce moc silný, můžou se spálit – poznáš to podle hnědých nebo bělavých skvrn na listech. Taky můžeš vidět, že rostlina vypadá nějak strhaně, jako by uschla.

Dokud mají dost vody a jsou v dobré půdě, tak by měly být v pohodě, ale jestli je máš na přímém slunci celý den, zkus je přesunout na místo, kde dostanou trochu stínu nebo aspoň rozptýlené světlo.

Citlivější druhy jsou třeba některé tropické sukulenty, ty tolik slunce nezvládnou. Můžeš jim pomoct i tak, že je na léto dáš pryč z okna nebo použiješ nějaký filtr na okno, co ztlumí světlo. Takže sleduj je a radši je chraň, než aby ti úplně umřely.

131 slov
1.3 minut čtení
19. 8. 2023
Patrik Prchal

Jo, moc UV záření může fakt uškodit rostlinám. Kaktusy a sukulenty sice snesou dost slunce, ale i oni můžou mít problém, když je to fakt přehnaný. Pokud vidíš, že mají spálené okraje listů nebo změnily barvu na bledší, tak je to jasný signál, že dostávají moc sluníčka. Měj je radši na místě, kde mají aspoň trošku stínu během dne, třeba pod nějakou jinou rostlinou nebo v polostínu. Když si myslíš, že už jsou přepálené, tak je zkus přesunout do méně osvětleného místa a dávej pozor na zalévání – přehřáté rostliny by mohly mít i problém s kořeny. Co se týká citlivosti, tak obecně platí, že některé druhy sukulentů jako jsou například Echeveria nebo Haworthia jsou citlivější na slunce než třeba Agave. Takže se neboj experimentovat s různými místy a sleduj, co jim vyhovuje víc.

134 slov
1.3 minut čtení
28. 10. 2023
Denisa Richterová
Meskalin.cz/Články/Osvětlení rostlin
UV Světlo a Jeho Vliv na Zdraví Kaktusů a SukulentůObjevte, jak UV světlo ovlivňuje růst a zdraví vašich kaktusů a sukulentů, a zjistěte, jak správně vybrat osvětlení pro jejich optimální vývoj.
1000 slov
10 minut čtení
20. 7. 2021
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky