Meskalin.cz/Fórum/Jak chránit kaktusy před spálením od UV světla?

Jak chránit kaktusy před spálením od UV světla?

Zajímalo by mě, jak vlastně chránit své kaktusy před tím, co se zdá být jejich největším nepřítelem, a to je spálení od UV světla. Mám doma pár krásných kousků a všiml jsem si, že se začínají objevovat na některých z nich hnědé skvrny a jakési popáleniny, což mě dost znepokojuje. Chci se vyhnout tomu, aby moje rostliny trpěly, ale nevím přesně, co všechno bych měl udělat. Zkoušel jsem je umístit na místa, kde by měly mít více stínu, ale nevím, jestli to stačí. Jak moc slunce je pro kaktusy zdravé a kolik stínu potřebují? Je dobré je přes léto schovávat někam do krytého prostoru nebo je radši nechat na slunci a chránit je nějakými stínícími sítěmi? A co hnojiva nebo jiné přípravky? Mohou nějaké pomoci posílit jejich přirozenou obranyschopnost vůči UV záření? Jaké jsou vaše zkušenosti s ochranou kaktusů před spálením, co fungovalo vám a co ne? Každý tip nebo rada budou pro mě hodně cenné. Díky moc!

158 slov
1.6 minut čtení
16. 6. 2024
Richard Prokop

Kaktusy potřebují slunce, ale je pravda, že moc přímého světla může způsobit popáleniny. Zkus je umístit na místo, kde budou mít trochu stínu především během nejteplejších hodin dne. Ideální je třeba ráno slunce a odpoledne už ne. Stínící sítě můžou být fajn, hlavně když jsou extrémní vedra. Co se hnojení týče, použití speciálních hnojiv pro kaktusy může pomoct, ale opatrně, ať to nepřeháníš. V létě můžeš zkusit je přesunout do krytého prostoru, kde budou mít rozptýlené světlo a nebudou tak ohrožené. Klíčem je najít tu správnou rovnováhu, aby měly dostatek světla, ale zároveň se nespálily. Každá rostlina reaguje jinak, tak to chce trochu experimentování.

104 slov
1 minut čtení
16. 11. 2024
Vladimíra Vrbová

Tak tohle je docela častý problém, co se týče kaktusů. Spálení od slunce se stává, když jsou kaktusy vystaveny přímému slunci příliš dlouho, hlavně v létě. Kaktusy potřebují slunce, ale obvykle tak 4-6 hodin denně, ne celý den. Zkus je umístit na místo, kde budou mít ráno slunce a odpoledne stín. Pokud máš možnost, tak nějaké stínící sítě nebo plachty by mohly pomoct, aby se na ně nedostávalo tolik UV záření. Můžeš taky vyzkoušet přemístit je do částečného stínu, zvlášť v těch nejteplejších měsících. Hnojiva můžou trochu posílit jejich zdraví a odolnost, ale pozor, nepřeháněj to s tím, aby nebyly "předávkované". Každopádně sleduj jak reagují, jestli se skvrny nezhoršujou, tak asi děláš něco dobře. Držím palce!

116 slov
1.2 minut čtení
21. 5. 2024
Antonín Černý
Meskalin.cz/Články/Osvětlení rostlin
UV Světlo a Jeho Vliv na Zdraví Kaktusů a SukulentůObjevte, jak UV světlo ovlivňuje růst a zdraví vašich kaktusů a sukulentů, a zjistěte, jak správně vybrat osvětlení pro jejich optimální vývoj.
1000 slov
10 minut čtení
20. 7. 2021
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky