Meskalin.cz/Fórum/Jak poznám, že můj kaktus má dostatek slunečního světla?

Jak poznám, že můj kaktus má dostatek slunečního světla?

Mám doma kaktus a začínám si říkat, že by možná potřeboval víc slunečního světla, ale nejsem si tím úplně jistý. Jak to vlastně poznat? Nechci, aby mi umřel, tak se snažím zjistit, co pro něj můžu udělat. Všude čtu, že kaktusy milují slunce a potřebují ho hodně, ale já nevím, jak to správně posoudit. Mám ho umístěného na okně, které je orientované na jih, ale někdy si říkám, jestli je to dost. Jaké jsou tedy nějaké jasné znaky nebo příznaky toho, že by mohl mít víc světla? Můžete mi poradit, co přesně sledovat? Například co se týče barvy nebo tvaru? Je pravda, že pokud začne vyhledávat světlo a naklánět se ke slunci, tak to je jasný signál? A co když začne mít takové ty hnědé skvrny nebo ztrácí barvu? To by mohlo znamenat, že je příliš ve stínu nebo naopak přepálený? Hrozně mě zajímají všechny tyhle drobnosti ohledně jeho zdraví. Jak dlouho bych měl kaktus nechat na sluníčku? Měl bych ho otáčet nebo měnit jeho místo podle toho, jak se mění roční období? Rád bych slyšel vaše zkušenosti a tipy. Dík!

181 slov
1.8 minut čtení
12. 2. 2022
Jan Štěpán

Kaktusy fakt potřebujou hodně sluníčka, takže to, co popisuješ, je docela důležitý. Když má dost světla, měly by mít pěknou zelenou barvu a vypadat zdravě. Pokud začnou žloutnout nebo ztrácet barvu, tak pravděpodobně něco není v pořádku. Taky si dej pozor na to, jestli se nekloní k oknu, to je jasnej signál, že hledá víc světla. Hnědý skvrny můžou znamenat, že jsou spálený od slunce nebo naopak moc dlouho v šeru. Takže pokud máš na jihu, to je dobrý místo, ale dej pozor na přepálení – třeba v létě. Měj ho tam tak 6-8 hodin slunce denně, ale když je horko, můžeš trochu stínit. Jo a otáčet ho rozhodně doporučuji, aby se hezky vyrovnával a nerostl jen na jednu stranu. S ročním obdobím to chce trošku upravit, ale pokud mu dáš stálé místo s dobrým světlem, měl by být spokojený.

140 slov
1.4 minut čtení
1. 9. 2023
Markéta Bartošová

Tak hele, když máš kaktus na jihu, to je většinou dobrý. Ale sleduj ho! Pokud začne mít světlejší barvu nebo se naklání ke slunci, tak to jasně znamená, že mu chybí světlo. Taky, pokud se objeví hnědé skvrny, může to být známka spálení nebo špatných podmínek. Kaktusy by měly být na sluníčku aspoň 6 hodin denně, ale záleží na druhu. Občas ho otoč, aby dostal rovnoměrné světlo a nezapomínej, že v zimě může potřebovat míň slunce. Je dobrý ho pozorovat a prubnout, jak se mu daří – barva a tvar řeknou hodně!

92 slov
0.9 minut čtení
22. 8. 2024
Eliška Hradilová
Meskalin.cz/Články/Osvětlení rostlin
UV Světlo a Jeho Vliv na Zdraví Kaktusů a SukulentůObjevte, jak UV světlo ovlivňuje růst a zdraví vašich kaktusů a sukulentů, a zjistěte, jak správně vybrat osvětlení pro jejich optimální vývoj.
1000 slov
10 minut čtení
20. 7. 2021
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky