Meskalin.cz/Fórum/Pomůže UV lampa mému sukulentu růst lépe?

Pomůže UV lampa mému sukulentu růst lépe?

Zajímalo by mě, jestli má smysl používat UV lampu na pěstování sukulentů. Mám doma pár různých druhů a zdá se mi, že některé z nich se mi moc nedaří. Zvlášť když venku je zima a sluníčko svítí jen občas, tak si říkám, jestli by jim ta umělá UV světla pomohla k lepšímu růstu. Četl jsem, že UV záření může podporovat fotosyntézu a tím vlastně přispět k rychlejšímu růstu rostlin, ale potřebuji vědět, jestli to platí i pro sukulenty. Také jsem slyšel, že některé rostliny mohou být na příliš silné světlo citlivé. Jak bych měl tedy nastavit tu lampu, aby to bylo pro sukulenty ideální? Zajímalo by mě také, jak dlouho by měla být lampa zapnutá a jestli je potřeba mít lampu blízko rostlin nebo stačí nějaká vzdálenost. Narazil jsem i na názory, že uv lampa může způsobit spálení listů, ale zároveň si myslím, že když to udělám správně, mohlo by to být pro ně prospěšné. Mám pocit, že bych rád vyzkoušel něco nového a viděl na vlastních rostlinách výsledky. Takže pokud máte někdo zkušenosti s pěstováním sukulentů při použití UV lampy nebo jakékoli tipy na údržbu těchto krásných rostlin v domácích podmínkách, budu moc vděčný za vaše rady!

198 slov
2 minut čtení
27. 7. 2024
Jan Pecka

UV lampa může sukulentům pomoci, ale je potřeba to dělat opatrně. Většina sukulentů má ráda jasné světlo, ale přímo pod UV lampou by mohly dostat spáleniny, pokud bys je dal moc blízko. Měl bys začít s lampou tak 30-60 cm nad rostlinami a zkusit ji zapínat na 12-14 hodin denně. Je důležitý sledovat, jak rostliny reagují – pokud začnou žloutnout nebo hnědnout, je to jasný signál, že mají moc světla. Některé sukulenty zvládnou víc světla než jiné, takže to chce i trochu experimentování. Taky si dej pozor, aby měly dobrou ventilaci a nebyly moc vlhké, protože vlhkost a silné UV světlo může taky vést k hnilobě. Zkus to, ale buď opatrný a sleduj rostlinky.

114 slov
1.1 minut čtení
11. 11. 2024
Blanka Horálková

Jo, UV lampa může sukulentům pomoct, ale chce to opatrnost. Sukulenty sice milujou světlo, ale moc UV záření je může spálit. Zkus dát lampu tak 30 cm od rostlin a začni s pár hodinami denně, třeba 6-8 hodin. Pak to můžeš postupně zvyšovat podle toho, jak rostou. Pokud začneš vidět hnědé skvrny nebo zvadlé listy, tak přidej vzdálenost nebo zkracuj dobu svícení. Měj na paměti, že některé druhy jsou citlivější než jiné. Taky nezapomeň na ventilaci a pravidelnou zálivku – moc vody a málo světla je špatná kombinace. Takže jo, vyzkoušej to, ale sleduj své rostliny, jak reagujou.

98 slov
1 minut čtení
1. 11. 2024
Bohumil Vaněk
Meskalin.cz/Články/Osvětlení rostlin
UV Světlo a Jeho Vliv na Zdraví Kaktusů a SukulentůObjevte, jak UV světlo ovlivňuje růst a zdraví vašich kaktusů a sukulentů, a zjistěte, jak správně vybrat osvětlení pro jejich optimální vývoj.
1000 slov
10 minut čtení
20. 7. 2021
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky