Meskalin.cz/Fórum/Jaké hnojivo je nejlepší pro kaktusy v létě?

Jaké hnojivo je nejlepší pro kaktusy v létě?

Když přijde léto, kaktusy se dostávají do své aktivní fáze a já se snažím, aby vypadaly co nejlépe. Ale jaké hnojivo vlastně použít? Nikdy jsem se do toho moc nevyznal a teď, když vidím, jak začínají kvést a růst, chci udělat vše pro to, aby byly zdravé a silné. Slyšel jsem něco o tekutých hnojivech a také o granulovaných, ale nevím, co by bylo pro moje kaktusy nejlepší. Mám doma několik druhů - od malých kuliček až po větší stolové kaktusy. Jak často bych měl hnojit? A mám je hnojit jen na jaře, nebo i v létě? A co poměr NPK? Měl by být vyšší obsah draslíku pro podporu květů? Také mě zajímá, jestli existují nějaké speciální směsi určené přímo pro kaktusy. Slyšel jsem o bio hnojivech a o tom, že jsou šetrná k životnímu prostředí, ale neznám detaily. Bude to mít vliv na růst nebo chuť květů? Jaké zkušenosti máte vy s hnojením kaktusů během letních měsíců? Budu rád za jakékoli tipy nebo doporučení na konkrétní produkty. Děkuji!

169 slov
1.7 minut čtení
15. 2. 2022
Vladimíra Chalupová

Nejlepší je použít tekuté hnojivo speciálně určené pro kaktusy. Tyhle hnojiva mají většinou ideální NPK poměr, takže podporují zdravý růst a kvetení. V létě hnojím zhruba jednou za měsíc, to stačí. Granulované hnojivo můžeš používat taky, ale s tím je potřeba opatrně, aby se nepředávkovalo. Draslík je fajn na kvetení, takže hledáš něco s vyšším obsahem draslíku. Můžeš zkusit bio hnojiva, jsou šetrnější a kaktusy na ně reagují dobře, i když výsledek může být pomalejší. Každopádně vyzkoušej různé směsi a uvidíš, co tvým kaktusům sedne nejlíp. Udržuj je v dobrém světle a podmínkách a měly by být spokojené.

98 slov
1 minut čtení
2. 9. 2022
Vladimíra Vrbová

Pro kaktusy je nejlepší používat speciální hnojiva, co jsou přímo určený pro sukulenty a kaktusy. V létě, když rostou a kvetou, je dobrý používat tekuté hnojivo s vyváženým poměrem NPK, třeba 10-10-10 nebo 5-10-5, kde je ten draslík trochu vyšší, aby podpořil květy. Hnojit můžeš jednou za měsíc, ale pozor na přehnojení, to by je mohlo spíš zabít. Co se týče granulovaných hnojiv, tak ty jsou taky fajn, ale s nima to chce trochu citu. Bio hnojiva jsou šetrnější k životnímu prostředí a mohou být pro kaktusy prospěšná, ale účinnost záleží na konkrétní směsi. Takže pokud najdeš něco s dobrými recenzemi a určený přímo pro kaktusy, zkus to. V létě klidně hnojit i víc než jen na jaře, když vidíš, že rostou. Hodně štěstí s kaktusama!

126 slov
1.3 minut čtení
17. 9. 2024
Josef Vondra
Meskalin.cz/Články/Hnojení kaktusů
Optimální frekvence hnojení kaktusů v různých ročních obdobíchZjistěte, jak často hnojit vaše kaktusy v závislosti na ročním období pro nejlepší růst a zdraví. Tento článek se zaměřuje na klíčové faktory ovlivňuj...
1000 slov
10 minut čtení
22. 2. 2021
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky