Meskalin.cz/Fórum/Jaký typ hnojiva je nejlepší pro kaktusy?

Jaký typ hnojiva je nejlepší pro kaktusy?

Když už se bavíme o pěstování kaktusů a sukulentů, chtěl bych se zeptat, jaké hnojivo je vlastně to nejlepší pro tyto rostliny. Vím, že kaktusy mají specifické potřeby a že nesnášejí přemokření, ale co se týče výživy, jaký typ hnojiva by měl být použit? Měli bychom se držet nějakého speciálního hnojiva určeného přímo pro kaktusy, nebo stačí univerzální hnojivo? Myslím, že je také důležité vědět, kdy a jak často by se mělo hnojit, abychom nezapomněli na důležitý cyklus vegetace. Zajímalo by mě také, jestli existují nějaké přírodní alternativy, které by mohly být efektivní. Máte někdo zkušenosti s konkrétními značkami nebo tipy na to, co používat? Rád bych slyšel názory od lidí, kteří již nějakou dobu pěstují kaktusy. Jaké jsou vaše osvědčené praktiky a co vám fungovalo nejlépe? Děkuji za jakékoli rady!

131 slov
1.3 minut čtení
22. 8. 2023
Ludmila Veselá

Takže, co se týče hnojiv pro kaktusy, nejlepší je fakt použít speciální hnojivo určené přímo pro ně. Mělo by mít nízký obsah dusíku, aby se ti rostliny nezaplevelily a zůstaly hezky kompaktní. Univerzální hnojivo by mohlo být moc silné a kaktusy to nemusí zvládnout. Co se týče hnojení, tak většinou to chceš dělat během vegetačního období, což je jaro a léto. Tak jednou za měsíc to stačí.

Pokud hledáš přírodní alternativy, můžeš zkusit třeba kompost nebo nějaký organický výluh – to prý funguje taky dobře. Značky? No, slyšel jsem dobré věci o hnojivech od firmy „Cactus World“ nebo „BioBizz“, ale co se osvědčilo mně, tak klasické tekuté hnojivo pro sukulenty, co prodávají v zahradnictví. Taky se vyplatí sledovat, jak rostliny reagují, aby ses vyhnul přehnojení. Takže asi takto, držím palce s kaktusy!

131 slov
1.3 minut čtení
20. 4. 2024
Denisa Hájková

Takže, co se týče hnojiva pro kaktusy, doporučuji jít po speciálních hnojivech určených přímo pro tyhle rostliny. Mají správný poměr živin, což je pro ně důležité. Univerzální hnojivo může být moc silné a kaktusy to pak špatně snášejí. Často se doporučuje hnojit během vegetačního období, což je většinou jaro a léto, tak jednou za měsíc. Ale pozor na množství – méně je víc! Přírodní alternativy jako kompost nebo rozpuštěný banánový slupky taky fungují. Zkušenosti s konkrétními značkami mám pozitivní s hnojivem pro kaktusy od firmy Kaktusáč, ale to si musíš vyzkoušet sám. Hlavně to nepřeháněj a sleduj, jak na to tvé kaktusy reagují.

103 slov
1 minut čtení
17. 1. 2025
Markéta Vacková
Meskalin.cz/Články/Hnojení kaktusů
Výběr správného hnojiva pro specifické druhy kaktusů: Jak na to?Detailní průvodce výběrem hnojiv pro kaktusy a sukulenty. Porovnání různých typů hnojiv a jejich vhodnost pro specifické druhy kaktusů.
1000 slov
10 minut čtení
16. 5. 2023
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky