Meskalin.cz/Fórum/Potřebují kaktusy hnojivo i v zimě?

Potřebují kaktusy hnojivo i v zimě?

Když se řekne kaktus, většina lidí si představí tyto úžasné, trnitými bodlinami pokryté rostliny, které dokážou přežít v nehostinných podmínkách. Ale co se děje s našimi milovanými kaktusy v zimě? Mám pocit, že mnozí z nás přemýšlí o tom, jestli by měli kaktusy hnojit i v tomto chladném období. Zatímco léto je plné slunce a života, zima přináší chlad a krátké dny. Je to doba odpočinku pro většinu rostlin, ale jak to je s kaktusy? Potřebují nějaké extra živiny, nebo byste měli nechat hnojivo na jaro? Já osobně jsem slyšel různé názory – někteří lidé říkají, že v zimě byste měli úplně přestat hnojit, zatímco jiní tvrdí, že občasné hnojení může být prospěšné. Jak to tedy je? A co když mám kaktusy v domácnosti na okně? Měli bychom je hnojit méně než venku? Jaký druh hnojiva je nejlepší na zimu, pokud se rozhodneme jim nějaké dát? Hledám rady od zkušenějších pěstitelů, kteří mají vlastní zkušenosti s tímto tématem. Mohli byste mi prosím objasnit, jak správně pečovat o kaktusy během zimních měsíců a zda a jak je hnojit?

177 slov
1.8 minut čtení
23. 1. 2024
Kristýna Ševčíková

Když přijde zima, tak většina kaktusů nějak spí. Takže hnojit je moc nedává smysl, protože v téhle době většinou nepřijímají živiny jako v létě. Pokud máš kaktusy doma na okně, tak je to podobný – prostě nechte hnojivo v šuplíku až do jara. Můžeš je lehce hnojit na začátku zimy, ale fakt opatrně a jen když vidíš, že jsou zdravé a mají dobrý vzhled. Jo a pamatuj, že pokud jsou venku, tak tam je to ještě horší, protože tam mají fakt minimum světla a tepla. Takže zkrátka – v zimě se radši vykašli na hnojení a dej jim klid. Na jaře pak můžeš začít normálně hnojit, to se jim bude líbit. Takže si teď užij klidnou péči o ně a v březnu začni s hnojením znova.

126 slov
1.3 minut čtení
6. 1. 2025
Stanislav Slavík

Kaktusy většinou v zimě hnojit nepotřebují. Většina z nich má klidové období, kdy růst prakticky zastaví. Pokud mají dostatek světla a tepla, tak se může občasné hnojení hodit, ale fakt je, že to není nutný. Spíš bych doporučil počkat na jaro, kdy začnou aktivně růst. Když už bys chtěl hnojit, tak použij slabší roztok speciálního hnojiva na kaktusy a přihnojuj jen jednou za měsíc nebo i méně. Jestli máš kaktusy doma na okně, tak dej pozor na to, aby nebyly moc vystavené chladu nebo tmu. V zimě stačí udržovat spíš sucho a občas je zkontrolovat, jestli nemají plíseň nebo škůdce.

100 slov
1 minut čtení
18. 9. 2024
Jiří Šimek
Meskalin.cz/Články/Hnojení kaktusů
Výběr správného hnojiva pro specifické druhy kaktusů: Jak na to?Detailní průvodce výběrem hnojiv pro kaktusy a sukulenty. Porovnání různých typů hnojiv a jejich vhodnost pro specifické druhy kaktusů.
1000 slov
10 minut čtení
16. 5. 2023
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky