Meskalin.cz/Fórum/Tekuté vs. pevné hnojivo pro sukulenty?

Tekuté vs. pevné hnojivo pro sukulenty?

Chtěl bych se zeptat, jestli je lepší používat tekuté nebo pevné hnojivo pro sukulenty. Mám doma několik různých druhů, jako jsou kaktusy, aloe a další sukulenty, a chci mít jistotu, že jim dám to nejlepší. Slyšel jsem, že tekuté hnojivo se rychleji vstřebává a může být efektivnější, ale zase jsem četl, že pevné hnojivo má delší účinnost a postupně uvolňuje živiny do půdy. Jaké máte zkušenosti? Co byste doporučili pro optimální růst a zdraví těchto rostlin? Jak často hnojíte a jaké množství? Myslíte, že je dobré kombinovat oba typy hnojiva, nebo se držet jen jednoho? A co třeba přímo na jednotlivé druhy? Jsou nároky na hnojení u různých sukulentů dost odlišné? Rád bych slyšel vaše názory a tipy, abych mohl své rostliny udržovat v co nejlepším stavu.

127 slov
1.3 minut čtení
6. 2. 2024
Pavel Kraus

Oba typy hnojiv mají své výhody. Tekuté hnojivo je fajn, protože se rychle vstřebává a můžeš ho snadno přidat do zálivky, což je super, když potřebuješ rychlý boost pro rostliny. Ale zase, pevné hnojivo má tu výhodu, že uvolňuje živiny postupně a nemusíš se tolik starat o časté hnojení. Já obvykle používám tekuté hnojivo během vegetačního období, tak jednou za měsíc, a pak na jaře dám i trošku toho pevného. Kombinace obou mi zatím přišla jako nejlepší cesta, ale záleží na druhu sukulentů. Kaktusy třeba nepotřebují tolik živin, zatímco aloe to snese víc. Takže fakt platí, že jak se říká – každý druh má svoje nároky. Sleduj rostliny a podle toho upravuj hnojení.

113 slov
1.1 minut čtení
18. 10. 2024
Irena Dostálová

Pevné hnojivo je super na delší dobu, protože se postupně uvolňuje. Tekuté hnojivo se zas rychle vstřebává, takže když potřebuješ rychlý boost, je to ideální. Osobně bych asi doporučil kombinaci obojího – třeba používat tekuté hnojivo jednou za měsíc a pevné nasypat jednou za sezónu. Sukulenty jako kaktusy a aloe mají různou potřebu, ale většinou nepotřebujou moc hnojiva. Takže s opatrností, aby si je nepřehnojil. Sleduj je, když rostou, tak jim dej víc živin, jinak v klidu stačí míň. Každopádně se neboj experimentovat a najít si to svoje. Hlavně nezapomeň na dobrý drenážní substrát, to je taky důležitý.

98 slov
1 minut čtení
21. 10. 2024
Ivana Soukupová
Meskalin.cz/Články/Hnojení kaktusů
Výběr správného hnojiva pro specifické druhy kaktusů: Jak na to?Detailní průvodce výběrem hnojiv pro kaktusy a sukulenty. Porovnání různých typů hnojiv a jejich vhodnost pro specifické druhy kaktusů.
1000 slov
10 minut čtení
16. 5. 2023
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky