Meskalin.cz/Fórum/Kolik hnojiva mám dávat kaktusům?

Kolik hnojiva mám dávat kaktusům?

Přemýšlím, jak správně hnojit své kaktusy, protože chci, aby byly zdravé a krásné. Mám několik různých druhů, některé jsou menší a jiné větší, ale vůbec si nejsem jistý, jaké množství hnojiva by bylo ideální. Slyšel jsem, že kaktusy potřebují méně živin než jiné rostliny, ale kolik přesně je to "mene"? A co se týče typu hnojiva, je lepší používat tekuté nebo granule? Jak často bych měl hnojit během roku? Je nějaká specifická doba, kdy by se to mělo dělat víc? Vím, že v zimě kaktusy odpočívají, tak jestli bych v té době měl úplně přestat s hnojením? A co když zjistím, že moje rostliny vypadají malátně nebo mají nějaké problémy? Může špatné hnojení způsobit poškození? Rád bych se dozvěděl víc o tom, jak najít tu správnou rovnováhu a co všechno bych měl brát v úvahu při plánování hnojení. Děkuji za jakékoliv tipy a rady!

144 slov
1.4 minut čtení
6. 6. 2024
Vlastimil Vondra

Hnojení kaktusů je fakt důležitý, ale mít to správně vymyšlený chce trochu praxe. Kaktusy většinou potřebujou míň hnojiva než normální květiny, takže s tím opatrně. Obecně se doporučuje hnojit 2-4krát za sezonu, což bývá většinou na jaře a v létě, když rostou. Zima je klidová doba, takže hnojení přestaň úplně.

Co se týče typu hnojiva, tekuté hnojivo je fajn, protože ho můžeš lépe dávkovat. Granule taky jdou, ale zase ti to trvá, než se to rozpustí. Hlavně si dej pozor na koncentraci – zředěný hnojivo je lepší než silný, aby sis kaktusy nepřehnojil. Malátnost nebo žloutnutí by mohlo znamenat, že jsi to s hnojivem přehnal.

Když kaktusy vypadají špatně, tak to může být i díky špatnýmu hnojení. Takže buď opatrnej a hodně sleduj. Pokud se ti daří udržovat pravidelný režim a nevymýšlíš žádný extrémy, bude to ok.

135 slov
1.4 minut čtení
17. 1. 2025
Simona Vávrová

Tak jo, hnojení kaktusů je fakt důležitý, ale přitom to nemusíš moc hrotit. Většinou platí, že kaktusy potřebujou méně živin než ostatní rostliny. Dávám tak jednu čajovou lžičku tekutého hnojiva na litr vody, když už hnojím. Granulovaný hnojivo je taky fajn, ale s tím se to těžko odhaduje. Hlavně ne přehnojit, to by je mohlo spálit a udělat jim víc škody než užitku. Jak často? Tak většinou jaro a léto, třeba jednou za měsíc. Na podzim a v zimě bych to úplně stopnul, protože kaktusy mají klidový režim. Pokud se hezky nevyvíjejí, tak zkontroluj zálivku nebo světlo spíš než hnojení. Špatný hnojení může fakt udělat paseku, tak raději mírně než moc. Drž se toho a měly by být v pohodě.

120 slov
1.2 minut čtení
24. 11. 2024
Marie Konečná
Meskalin.cz/Články/Hnojení kaktusů
Výběr správného hnojiva pro specifické druhy kaktusů: Jak na to?Detailní průvodce výběrem hnojiv pro kaktusy a sukulenty. Porovnání různých typů hnojiv a jejich vhodnost pro specifické druhy kaktusů.
1000 slov
10 minut čtení
16. 5. 2023
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky