Meskalin.cz/Fórum/Kombinace kaktusů a tropických rostlin – je to možné?

Kombinace kaktusů a tropických rostlin – je to možné?

Zajímalo by mě, jestli je možné kombinovat kaktusy s tropickými rostlinami v jednom květináči nebo skleníku. Mám doma pár skvělých kaktusů, které mi dělají radost, ale také miluji tropické rostliny a jejich nádherné barvy a vzory. Přemýšlím, jestli by se daly nějak skloubit, nebo jestli to není úplně špatný nápad. Slyšel jsem, že kaktusy potřebují hodně slunce a málo vody, zatímco tropické rostliny mají rády vlhčí prostředí a stín. Jak by to asi fungovalo dohromady? Nechci, aby mi některé z rostlin trpěly kvůli nesprávným podmínkám. Jaké máte zkušenosti s takovouto kombinací? Mohli byste mi poradit, co všechno bych měl zvážit předtím, než se do toho pustím? A co třeba substrát, zálivka nebo hnojení? Budu rád za jakékoliv tipy nebo rady. Díky!

121 slov
1.2 minut čtení
1. 7. 2023
Rudolf Brychta

Jo, to je zajímavá otázka. Kaktusy a tropické rostliny mají fakt dost odlišné potřeby, takže kombinovat je v jednom květináči nebo skleníku může být docela tricky. Kaktusy potřebují hodně slunce a málo vody, zatímco tropiky spíš snesou vlhko a stín. Pokud to chceš zkusit, tak bych asi doporučil mít je odděleně, nebo alespoň mít nějaký prostor, kde každý z nich dostane to, co potřebuje.

Pokud bys to přece jen zkusil, tak substrát musíš vybrat hodně dobře – něco propustného pro kaktusy a možná přidat i nějaké organické materiály pro tropiky. Zálivku budeš muset doslova ladit podle toho, co zrovna máš v květináči. Hnojení taky zvažuj podle potřeb obou typů rostlin – kaktusy většinou nevyžadují moc hnojiva, zatímco tropické rostliny ho můžou potřebovat víc.

Celkově bych si ale dal pozor na to, aby jedna skupina netrpěla kvůli podmínkám té druhé. Takže pokud to myslíš vážně, dej si na to bacha a radši je drž oddělený. Snad nějaké tipy pomůžou!

158 slov
1.6 minut čtení
27. 10. 2024
Michaela Řezáčová

Kombinace kaktusů a tropických rostlin v jednom květináči je fakt problematická. Kaktusy potřebují hodně slunce a suchý substrát, zatímco tropické rostliny mají rády vlhko a stín. Pokud je dáš dohromady, můžeš způsobit, že kaktusy shnijí z přemíry vody a tropické rostliny podusí nedostatek vlhkosti.

Pokud chceš experimentovat, doporučil bych to spíš do většího prostoru, jako je skleník, kde můžeš oběma typům rostlin poskytnout podmínky, jaké potřebují. Můžeš zvolit substrát pro kaktusy s dobrou drenáží a pak najít třeba místo, kde budou kaktusy na slunci a tropické rostliny ve stínu.

Co se týká hnojení, tak kaktusy potřebují méně živin než tropické, takže se v tomhle asi budeš muset řídit potřebami každé skupiny zvlášť. Zálivka by měla být taky podle druhu – na jaře a v létě víc pro tropiky, ale pro kaktusy opatrně a spíš méně.

Celkově je dobrý přemýšlet o tom, jak tyhle rostliny fungují a co potřebují. Sice to může znít lákavě je mít pohromadě, ale lepší je udržovat je odděleně.

160 slov
1.6 minut čtení
9. 8. 2024
Karolína Nováková
Meskalin.cz/Články/Kombinace rostlin
Které exotické rostliny se ideálně snoubí v heterogenním uspořádání?Objevte nejlepší kombinace exotických rostlin pro neobvyklé nádoby a zjistěte, jak vybrat rostliny, které si vzájemně prospívají. Inspirujte se pro sv...
1000 slov
10 minut čtení
25. 2. 2023
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky