Meskalin.cz/Fórum/Jak mohu vyrobit přírodní pesticid z kopru?

Jak mohu vyrobit přírodní pesticid z kopru?

Zajímalo by mě, jestli někdo z vás ví, jak se dá vyrobit přírodní pesticid z kopru? Mám na zahradě pár rostlin, které jsou napadené různými škůdci a cítím, že bych rád zkusil něco ekologického, co by jim mohlo pomoct. Kopr mám rád a navíc vím, že má nějaké vlastnosti, které by mohly odpuzovat hmyz. Měl jsem na mysli, jestli bych ho mohl použít i jinak než jen jako koření do jídla. Chtěl bych vědět, jaký je nejlepší způsob, jak z něj udělat něco jako sprej nebo výluh? Kolik kopru bych měl použít a co všechno k tomu potřebuju? Je potřeba kopr nějak předpřipravit nebo stačí ho jenom nasekat? A co byste doporučili jako další ingredience? Zajímalo by mě i to, jak často bych měl tento pesticid aplikovat na rostliny a jestli je bezpečné to používat kolem jiných rostlin, které nemají problémy. Taky by mě zajímalo, jestli máte nějaké osobní zkušenosti s tímto receptem a zda mi můžete říct, jak moc to fungovalo u vás. Hlavně se bojím, aby to neublížilo užitečným hmyzům jako jsou včely nebo berušky. Pokud máte nějaké tipy nebo rady ohledně použití kopru jako přírodního pesticidu, byl bych moc vděčný za každou informaci.

196 slov
2 minut čtení
24. 8. 2023
Bedřich Konečný

Takže když chceš udělat přírodní pesticid z kopru, je to celkem snadné. Můžeš zkusit si udělat výluh. Vezmi hrst čerstvého kopru (nebo sušeného, ale čerstvý je lepší) a nasekej ho na menší kousky. Dál ho dej do litru vody a nech to cca 24 hodin louhovat. Potom to přeceď, aby ti zbyly jen tekuté zbytky. Můžeš přidat i kapku mýdla, aby se to lépe drželo na listech. To by mělo pomoct proti škůdcům, jako jsou mšice nebo nějaký jiný hmyz. A co se týče aplikace, klidně to stříkej jednou za týden, dokud neuvidíš zlepšení. Je to přírodní, takže by to nemělo moc ublížit užitečným hmyzům jako včely, ale stejně dávej pozor, ať to nestříkáš na květiny ve dne. Takhle jsem to zkoušel a docela to fungovalo, hlavně při pravidelném používání.

130 slov
1.3 minut čtení
25. 3. 2023
Rudolf Pražák

Kopr jako přírodní pesticid se dá použít fakt jednoduše. Vezmi čerstvej kopr, klidně tak 100 gramů, nasekej ho na malé kousky a dej do 1 litru vody. Pak to nech několik hodin louhovat, ideálně přes noc. Potom to přeceď a můžeš to stříkat na napadené rostliny. Měl bys to používat jednou za týden, dokud se situace nezlepší, ale dej si pozor, aby ses tomu vyhnul včelám a jiným užitečným hmyzům. Třeba aplikuj večer, když už nejsou tak aktivní. Jestli máš i nějaké další bylinky jako mátu nebo tymián, můžeš je klidně smíchat s koprem pro lepší účinek. Není to sice zázrak, ale může to pomoct. A pokud se ti to osvědčí, klidně dej vědět jak to fungovalo! Zatím jsem s tím moc zkušeností neměl, ale slyšel jsem od lidí, že na někoho to zabralo.

134 slov
1.3 minut čtení
18. 10. 2023
Zuzana Poláková
Meskalin.cz/Články/Přírodní pesticidy
Účinné přírodní pesticidy z bylin a koření: Objevte tajemství domácí ochrany rostlinTento článek vám přináší tipy na výrobu přírodních pesticidů z bylin a koření, které efektivně ochrání vaše exotické rostliny před škůdci.
1000 slov
10 minut čtení
24. 10. 2022
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky