Meskalin.cz/Fórum/Může mi mátový olej pomoct proti molicím v sukulentech?

Může mi mátový olej pomoct proti molicím v sukulentech?

Jsem nadšený pěstitel sukulentů a poslední dobou se mi zdá, že moje rostlinky mají nějaké potíže. Všiml jsem si, že na některých z nich začaly být drobné molice, které opravdu nevypadají zdravě. Zkoušel jsem už různé metody, ale zatím se mi je nepodařilo odstranit. Nedávno jsem slyšel, že mátový olej by mohl být účinný proti těmto škůdcům. Chtěl bych vědět, jestli někdo má zkušenosti s použitím mátového oleje na molice v sukulentech? Je to bezpečné pro rostliny? Jaký by byl nejlepší způsob aplikace? Mám se bát, že by to mohlo rostliny poškodit nebo jim nějak ublížit? Už jsem vyzkoušel jiné přírodní metody a jsem zvědavý, zda by mátový olej mohl skutečně pomoct. Pokud máte nějaké tipy nebo rady ohledně použití mátového oleje na molice, budu moc vděčný za vaše zkušenosti. Děkuji!

131 slov
1.3 minut čtení
2. 10. 2023
Blanka Adámková

Mátový olej může být docela účinný proti molicím, ale je dobré to vyzkoušet opatrně. Můžeš si udělat roztok s vodou a pár kapkami mátového oleje, tím to nastříkáš na postižené rostliny. Důležitý je ale test na jednom listu nejdřív, jestli nebudeš mít po aplikaci nějaké škody. Mátový olej má vlastnosti, které mohou odradit škůdce, ale může být i silný pro některé sukulenty, takže bacha na to. Je dobrý nápad to zkusit víckrát a sledovat, jak reagují. Pokud máš nějaký problém s neúčinností jiných metod, třeba by tohle mohlo zabrat, ale chce to trpělivost a možná i kombinaci s jinými přírodními přípravky.

101 slov
1 minut čtení
4. 8. 2024
Věra Šulcová

Mátový olej by mohl pomoct proti molicím, ale záleží, jak ho použiješ. Nejdřív si udělej ředění – zkus třeba pár kapek oleje na vodu a dobře promíchat. Pak to nastříkej na rostliny, ale opatrně, abys je nespálil. Před použitím je dobrý otestovat na malém kousku listu, jestli to nezpůsobí nějakou reakci. Mátový olej funguje spíš jako repelent, takže se molice můžou odradit. Ale pozor, nesmíš to přehnat, jinak bys mohl poškodit sukulenty. Někteří lidi říkali, že to zabralo, jiní nic moc. Takže zkusit můžeš, ale buď opatrný a sleduj jak na to rostliny reagují.

94 slov
0.9 minut čtení
6. 9. 2024
Filip Zich
Meskalin.cz/Články/Přírodní pesticidy
Účinné přírodní pesticidy z bylin a koření: Objevte tajemství domácí ochrany rostlinTento článek vám přináší tipy na výrobu přírodních pesticidů z bylin a koření, které efektivně ochrání vaše exotické rostliny před škůdci.
1000 slov
10 minut čtení
24. 10. 2022
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky