Meskalin.cz/Fórum/Jaké bylinky použít jako přírodní pesticidy pro kaktusy?

Jaké bylinky použít jako přírodní pesticidy pro kaktusy?

Zajímalo by mě, jaké bylinky nebo rostliny bych mohl použít jako přírodní pesticidy na své kaktusy. Mám doma několik různých druhů, ale bohužel se mi občas objeví škůdci, jako jsou mšice nebo svilušky, a nechci používat chemické prostředky, které by mohly kaktusům ublížit. Slyšel jsem, že některé bylinky mají repelentní účinky a mohou pomoci ochránit rostliny přirozeným způsobem. Rád bych věděl, které konkrétní bylinky to jsou a jak je případně správně aplikovat. Mám na mysli třeba levanduli, bazalku nebo rozmarýn – myslíte, že by mohly fungovat? A co třeba nějaké další tipy nebo zkušenosti s tímto tématem? Jak často bych měl takové přírodní pesticidy aplikovat a je potřeba je nějak připravit před použitím? Budu vděčný za jakékoli rady či doporučení, které by mi mohly pomoci v péči o mé kaktusy.

130 slov
1.3 minut čtení
3. 1. 2025
Bedřich Čermák

Jo, přírodní pesticidy jsou super volba pro kaktusy. Levandule, bazalka a rozmarýn určitě fungují, mají repelentní účinky. Můžeš zkusit udělat odvar z těch bylinek – stačí je povařit ve vodě a nechat vychladnout. Pak to můžeš stříkat na kaktusy. Zkus to jednou za týden, ale sleduj, jak rostliny reagují, když se ti zdá, že už škůdci nejsou, tak nemusíš stříkat furt. Ještě bych doporučil mátu, ta taky pomáhá. Důležitý je, abys to nedával na spálené kaktusy, to by je mohlo víc poškodit. Takže opatrně a hodně štěstí!

87 slov
0.9 minut čtení
20. 11. 2024
Šárka Marková

S přírodními pesticidy to jde skvěle. Levandule, bazalka a rozmarýn jsou super volby, mají repelentní účinky. Můžeš si z nich udělat odvar – stačí povařit trochu bylinek ve vodě, nechat to vychladnout a pak nastříkat na kaktusy. Taky můžeš vyzkoušet mátu nebo šalvěj. Je dobrý to aplikovat jednou za týden, dokud nevidíš zlepšení. Měj na paměti, že je potřeba dávat pozor, abys to nepřehnal, kaktusy nemají rády přemokření. Také se doporučuje propláchnout kaktusy vodou po použití těchto přípravků, aby se zbavila zbytků. Sice to není chemie, ale pro rostliny je to šetrnější cesta. Držím palce!

95 slov
1 minut čtení
11. 7. 2024
Oldřich Zich
Meskalin.cz/Články/Přírodní pesticidy
Účinné přírodní pesticidy z bylin a koření: Objevte tajemství domácí ochrany rostlinTento článek vám přináší tipy na výrobu přírodních pesticidů z bylin a koření, které efektivně ochrání vaše exotické rostliny před škůdci.
1000 slov
10 minut čtení
24. 10. 2022
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky