Meskalin.cz/Fórum/Jaké ingredience potřebuji na přírodní sprej na kaktusy?

Jaké ingredience potřebuji na přírodní sprej na kaktusy?

Zdravím všechny pěstitele a milovníky kaktusů! Mám na vás dotaz ohledně přípravy přírodního spreje, který by mohl pomoci mým malým zeleným kamarádům. Jsem si vědom toho, že kaktusy potřebují specifickou péči a že chemické postřiky pro ně nejsou ideální. Rád bych tedy vyzkoušel nějaký přírodní recept, který by byl šetrný jak k rostlinám, tak k životnímu prostředí. Mohl byste mi prosím poradit, jaké ingredience bych měl použít na výrobu takového spreje? Zajímá mě, co všechno můžu do směsi přidat, jestli třeba nějaké bylinky, oleje nebo jiná přírodní složka. A jaké poměry by byly ideální? Myslím, že by bylo skvělé mít doma něco, co nejen že ochrání moje kaktusy před škůdci, ale také podpoří jejich zdravý růst a vitalitu. Těším se na vaše tipy a rady!

125 slov
1.3 minut čtení
15. 11. 2020
Vojtěch Hruška

Na přírodní sprej na kaktusy zkus vzít půl litru vody a přidat k tomu třeba lžíci mýdla na nádobí (to přírodní), to pomůže proti škůdcům. Pak zkus přidat nějaké bylinky, třeba rozmarýn nebo levanduli. Můžeš udělat odvar a ten pak přecedit do spreje. Také je super pár kapek neemového oleje, fakt to pomáhá proti mšicím a jiným potvorám. Poměr mýdla a vody dej tak, aby to nebylo moc hustý, ale ani slabý. Na začátek zkus 1:100 s tím mýdlem a pak uvidíš, jak to funguje. Taky nezapomeň testnout na jednom kaktusu, než to dáš na všechny. Držím palce!

98 slov
1 minut čtení
19. 7. 2024
Karolína Kubíčková

Na přírodní sprej na kaktusy bys mohl zkusit kombinaci vody, mýdla a oleje. Třeba takhle: vezmi 1 litr vody, k tomu přidej asi 1-2 lžičky tekutého mýdla (nejlépe přírodního) a kápni nějaký rostlinný olej, jako třeba neemový, co je fakt super na škůdce. Můžeš zkusit i pár kapek esenciálního oleje z levandule nebo čajovníku, to by mělo pomoct s plísněmi. Smíchej to všechno v rozprašovači a stříkej na kaktusy tak jednou týdně. Nezapomeň to pořádně protřepej před použitím. Tohle by mělo být šetrný jak k rostlinám, tak k životnímu prostředí a navíc se ti budou kaktusy pěkně lesknout! Buď opatrný na to, abys to nepřehnal, moc vlhkosti jim nesvědčí.

109 slov
1.1 minut čtení
17. 2. 2022
Markéta Holubová
Meskalin.cz/Články/Přírodní pesticidy
Jak vyrobit přírodní sprej na ochranu kaktusů: Ochrana bez chemieNaučte se, jak snadno vyrobit přírodní sprej na ochranu kaktusů před hmyzími škůdci. Získejte tipy a triky pro údržbu vašich rostlin a užijte si pěsto...
1000 slov
10 minut čtení
25. 3. 2020
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky