Meskalin.cz/Fórum/Mohu použít ocet na ochranu kaktusů před nemocemi?

Mohu použít ocet na ochranu kaktusů před nemocemi?

Zajímalo by mě, jestli je ocet nějaký způsob, jak ochránit kaktusy před různými nemocemi a škůdci? Slyšel jsem, že ocet má antibakteriální a antifungální vlastnosti, ale nevím, jestli to platí i pro naše zelené miláčky. Mám doma několik kaktusů a občas se mi stane, že se na nich objeví nějaké skvrny nebo plíseň. Nechci příliš riskovat, protože jsem slyšel, že některé přírodní prostředky mohou být pro kaktusy škodlivé. Jak moc je ocet silný? Mám ho ředěný použít jako postřik nebo to raději zkusit nějak jinak? Jaký je nejlepší způsob aplikace, aby to mělo efekt? A co když mám různé druhy kaktusů, platí to stejné pro všechny? Předem díky za odpovědi a rady.

112 slov
1.1 minut čtení
26. 5. 2023
Miroslav Hruška

Ocet bys mohl zkusit, ale opatrně. Může mít nějaký účinek proti plísním a bakteriím, ale pro kaktusy je důležité ho pořádně naředit. Třeba 1:10 s vodou, jinak bys mohl spálit jejich jemné pletivo. Jako postřik může fungovat, ale je dobrý udělat to na malém kousku rostliny jako test. Co se týče různých druhů, některé kaktusy jsou citlivější než jiné, takže na to pozor. Pokud máš skvrny nebo plíseň, tak se zaměř na to, co je způsobuje – třeba špatná zálivka nebo nadměrná vlhkost. V případě větších problémů bych radši zvolil specializované přípravky na ochranu rostlin, ocet použij jako poslední možnost.

100 slov
1 minut čtení
18. 6. 2024
Luboš Kotek

Takže ocet se používá na různé věci v zahradničení, ale u kaktusů je to trošku risk. Jo, má antibakteriální a antifungální vlastnosti, což může být fajn na některé nemoci. Ale pozor, ocet je kyselý a může poškodit jemnější rostliny. Doporučuje se ředit ho s vodou, třeba tak 1:3 nebo tak nějak, aby to nebylo tak silný. Můžeš s tím udělat postřik, ale radši nejdřív vyzkoušej na jednom kaktusu, jestli to snese. Různé druhy kaktusů můžou mít různou citlivost, takže buď opatrnej. Hlavně to nepoužívej příliš často, aby se ti kaktusy nepoškodily. Pokud máš plíseň nebo skvrny, zkus i jiný přírodní prostředky, jako třeba mýdlo na nádobí s vodou, to někdy funguje líp. Držím palce!

114 slov
1.1 minut čtení
11. 9. 2024
Ondřej Hlávka
Meskalin.cz/Články/Přírodní pesticidy
Jak vyrobit přírodní sprej na ochranu kaktusů: Ochrana bez chemieNaučte se, jak snadno vyrobit přírodní sprej na ochranu kaktusů před hmyzími škůdci. Získejte tipy a triky pro údržbu vašich rostlin a užijte si pěsto...
1000 slov
10 minut čtení
25. 3. 2020
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky