Meskalin.cz/Fórum/Můžu si udělat bylinný sprej z bylinek na zahradě?

Můžu si udělat bylinný sprej z bylinek na zahradě?

Zajímalo by mě, jestli je možné udělat domácí sprej z různých bylinek, které mám na zahradě. Mám tam mátu, rozmarýn a levanduli, a přemýšlím, jestli by se daly využít na přírodní osvěžovač vzduchu nebo něco podobného. Četla jsem, že bylinky mají spoustu blahodárných vlastností, takže mě napadlo, jestli bych mohla jejich vůni nějak zachytit a udělat si z nich sprej. Nevíte, jaký by byl nejlepší způsob, jak je připravit? Mám to zalít vodou nebo použít alkohol? A co třeba poměr bylinek k tekutině? Taky bych chtěla vědět, jestli to bude mít nějakou trvanlivost nebo to musím spotřebovat hned. A co konzervace, je dobré do toho přidávat něco jako citron nebo ocet? Ráda bych si udělala něco voňavého a přírodního na každodenní použití. Pokud máte zkušenosti s výrobou takových sprejů nebo nějaké tipy, budu vděčná za rady!

136 slov
1.4 minut čtení
3. 1. 2024
Vlastimil Janoušek

Jasně, z bylinek jako máta, rozmarýn a levandule si klidně můžeš udělat domácí sprej! Postup je celkem jednoduchý. Můžeš zkusit buď vodu, nebo alkohol. S alkoholem to víc voní a déle to vydrží. Když použiješ vodu, tak to bude asi musetš spotřebovat rychleji. Často se doporučuje dávat tak 1 díl bylinek na 2-3 díly vody nebo alkoholu.

Co se týče přípravy, stačí bylinky důkladně nasekat a zalít je tekutinou, třeba do sklenice. Necháš to louhovat pár dní na tmavém místě, občas protřepej. Pak to můžeš přecedit a nalít do rozprašovače.

K trvanlivosti - pokud použiješ vodu, dej do toho trošku octa nebo citrónu jako konzervant. Takže se ti to nezkazí hned. Na každodenní použití super věc! A ještě tip – můžeš do toho přihodit i nějaké další bylinky, třeba bazalku nebo tymián, podle chuti.

134 slov
1.3 minut čtení
30. 9. 2024
Bedřich Rozsypal

Jo, klidně si můžeš udělat bylinný sprej z bylinek, co máš na zahradě. Mátový, rozmarýnový nebo levandulový sprej bude super. Nejlepší je udělat to tak, že bylinky povaříš ve vodě, pak je necháš vychladnout a naliješ do lahvičky s rozprašovačem. Můžeš zkusit zhruba půl hrnku bylinek na litr vody. U rozmarýnu to ale chce možná víc, ten má silnější vůni. Pokud chceš, aby to déle vydrželo, můžeš přidat trošku alkoholu nebo octa – tak 1:10 k vodě. Citron můžeš taky zkusit, ale spíš na osvěžení vůně. Trvanlivost je u vodní verze kratší, tak to spotřebuj do týdne nebo dvou. Alkoholová varianta může vydržet dýl. Není to nic složitýho a domácí osvěžovač vzduchu si tak uděláš snadno.

116 slov
1.2 minut čtení
30. 11. 2024
Milena Staňková
Meskalin.cz/Články/Přírodní pesticidy
Jak vyrobit přírodní sprej na ochranu kaktusů: Ochrana bez chemieNaučte se, jak snadno vyrobit přírodní sprej na ochranu kaktusů před hmyzími škůdci. Získejte tipy a triky pro údržbu vašich rostlin a užijte si pěsto...
1000 slov
10 minut čtení
25. 3. 2020
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky