Meskalin.cz/Fórum/Jak často bych měl používat přírodní sprej na své kaktusy?

Jak často bych měl používat přírodní sprej na své kaktusy?

Chtěl bych se zeptat, jak často je vlastně dobré používat přírodní sprej na kaktusy? Mám doma několik různých druhů, některé jsou menší, jiné větší, a tak mě zajímá, jestli je frekvence používání stejná pro všechny. Slyšel jsem, že přírodní spreje mohou pomoci s ochranou před škůdci a plísněmi, ale nevím, jestli je potřebuji používat každý týden, nebo stačí jednou za čas. Kaktusy se přece jenom liší v tom, jak moc potřebují vlhkost a péči, takže bych rád znal názor zkušenějších pěstitelů. Také mě zajímá, jestli existují nějaké specifické přípravky, které jsou lepší než jiné, nebo jestli je to hodně o osobních preferencích. Pokud někdo máte tipy na osvědčené výrobky nebo rady ohledně aplikace, budu moc vděčný za každou informaci. Měly by se kaktusy stříkat spíš ráno nebo večer? A co když je venku hodně slunečno? Zkrátka bych chtěl mít jasno v tom, jak správně pečovat o své kaktusy a jaký vliv má používání spreje na jejich zdraví. Díky moc!

159 slov
1.6 minut čtení
13. 3. 2021
Martin Mašek

Používání přírodního spreje na kaktusy se fakt liší podle toho, jaký máš druh a jaké podmínky. Obecně platí, že jednou za měsíc by mělo stačit, ale když vidíš, že máš problém se škůdci nebo plísněmi, tak klidně můžeš stříkat častěji. Pokud jde o menší nebo větší kaktusy, tak většinou to funguje podobně, ale menší rostlinky mohou potřebovat trošku víc pozornosti. Co se týče konkrétních přípravků, já mám dobrou zkušenost s neemovým olejem – je to přírodní a docela efektivní. Měl bys stříkat spíš večer nebo ráno, aby na to nesvítilo hned slunce, jinak bys mohl spálit listy. Když je venku hodně slunečno, raději neaplikuj sprej na přímém slunci. Jinak se o kaktusy starám spíš podle toho, jak vypadají – když vidím, že mají nějaký problém, snažím se jim pomoct. Takže buď v klidu a pozoruj je.

136 slov
1.4 minut čtení
6. 11. 2023
Pavla Havelková

Sprej na kaktusy je fajn věc, ale jak často ho používat, záleží na tom, co konkrétně máš za přípravek. Obecně platí, že pokud je to na ochranu proti škůdcům nebo plísním, tak týdenní používání není špatné, ale můžeš to klidně protáhnout na dva týdny, pokud už máš kaktusy zdravé. Je dobrý nápad to kontrolovat a přizpůsobit podle potřeby – když vidíš, že něco nehraje, tak klidně zvyš frekvenci. Když máš menší a větší kaktusy, tak třeba menší potřebují méně spreje, protože se rychleji vysušují. Na podzim a v zimě bys měl být opatrnější s vlhkostí. Co se týče aplikace, tak radši ráno nebo večer, aby se sprej neodpařil hnedka na slunci. A určitě si dej pozor na to, aby se ti nedostalo moc vody do půdy, kaktusy nemají rády přemokření. Hlavně sleduj jejich stav a podle toho upravuj péči. Co se týče přípravků, já jsem měl dobré zkušenosti s neemovým olejem nebo mýdlovým sprejem, ale je to hodně o osobních preferencích a co tvé kaktusy snesou. Tak držím palce!

169 slov
1.7 minut čtení
25. 11. 2023
Simona Fialová
Meskalin.cz/Články/Přírodní pesticidy
Jak vyrobit přírodní sprej na ochranu kaktusů: Ochrana bez chemieNaučte se, jak snadno vyrobit přírodní sprej na ochranu kaktusů před hmyzími škůdci. Získejte tipy a triky pro údržbu vašich rostlin a užijte si pěsto...
1000 slov
10 minut čtení
25. 3. 2020
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky